Zadržování vody v těle vyřešíte i dostatečným pitným režimem. Dbejte také na zdravý pohyb

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Voda
Zdroj: Pixabay

Zadržování vody v těle je poměrně běžným problémem, se kterým se může potýkat každý z nás. Má celou řadu příčin a ještě více dopadů na naše tělo. Mnoho lidí řeší problém především kvůli váze. Kilogramy navíc ale nejsou jediná komplikace, která se se zadržováním vody pojí.

Lidé často se zadržování vody v těle bojují, protože jim znemožňuje zhubnout a dostat se na vysněnou váhu. Kromě toho ale také může docházet k dalším komplikacím, jako jsou únava, otoky končetin, napětí v kůži, ale také celkové zhoršení zdravotního stavu a nižší imunita, varuje Medical News Today.

Příčiny zadržování vody v těle

K nejčastějším příčinám patří nadbytek soli v těle. Může se ale také jednat o to, že nedostatečně pijete. Ačkoli to zní ironicky, tak vyšší přísun vody ve skutečnosti tělu pomáhá tu nadbytečnou vylučovat, vysvětluje Healthline.

Další příčinou může být sedavý styl života. Mnoho příčin člověk sám ovlivnit bohužel nemůže. K těm patří například hormonální změny, užívání některých léků a některé nemoci (především ledvinové) doplňuje Better Health.

Jak zadržování vody v těle řešit?

Celkově je v rámci prevence dobré dodržovat zdravý životní styl. Dbejte na to, abyste pili dostatek vody. Podle toho, jaká je vaše váha, pohlaví a fyzická zátěž během dne, byste měli vypít zhruba 1,5 litru až 3 litry vody, uvádí Medical News Today.

Samozřejmostí je zdravý jídelníček, ve kterém byste měli co nejvíce omezit přísun soli. Právě ta je při zadržování vody v těle největším problémem. Následně se také zaměřte na to, abyste se minimálně několikrát týdně věnovali nějaké lehčí fyzické aktivitě, především pokud máte sedavý styl zaměstnání.

Pokud máte problémy se zadržováním vody i přesto, že žijete zdravě a dodržujete všechna výše zmíněná pravidla, poraďte se se svým lékařem. Existují léky, které mohou s problémem částečně pomoci, ve většině případů se ale podle Better Health jedná právě spíše o věci, které může člověk ovlivnit i sám.

Zdroj: Orlando Health, Better Health, Healthline, Medical News Today

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články