Tipy a triky, jak si pomoci v horkém počasí: Větráky mají své výhody i nevýhody, ochladit vás může i teplý nápoj

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Bazen
Zdroj: Pixabay

Během léta si každý z nás minimálně několikrát postěžuje na úmorné počasí. Ve vedrech se člověku často těžko pracuje, někdy se nám nic nechce a jednoduše jenom přemýšlíme nad tím, jak se alespoň trochu ochladit. Existuje několik způsobů, jak si v letních parnech pomoci, některé jsou více osvědčené než ty jiné.

Pokud máte na zahradě bazén, je to samozřejmě volba číslo jedna. Není nad to strávit teplé odpoledne ve vodě. Jenže ne všichni máme tuto možnost. Navíc často potřebujete své tělo ochladit například během práce u počítače a na koupání jednoduše není čas. Co potom?

Nohy do studené vody

Pokud pracujete z domova, sedíte u počítače a přemýšlíte, jak si co nejlépe ulevit od horka, napusťte si do škopku studenou vodu a ponořte do ní nohy po kotníky. Vašemu tělu to velmi rychle uleví.

Pokud navíc do vody přidáte nějaké ty olejíčky, můžete později dopřát svým nohám péči, kterou si zaslouží. Kdy naposledy jste si doma dělali pedikúru? Využijte toho a zabijte rovnou dvě mouchy jednou ranou.

Větráky mohou být nebezpečné

Zachráncem může být v létě větrák. Studený vzduch, který na vás fouká, příjemně ochladí. Tito pomocníci ale mají bohužel také pár nevýhod. Větrák může rozvířit prach a alergeny v místnosti, což může být problematické pro alergiky nebo astmatiky, píše Na Stará Kolena.

Neustálá cirkulace vzduchu může také vést k jeho vysušování, což může způsobit suchost kůže, očí nebo dýchacích cest. Při dlouhodobém používání se může spotřeba projevit na účtech za elektřinu. Obecně se tak spíše doporučují klimatizace, které těmto problémům předchází. Jejich pořizovací cena i spotřeba energie je ale mnohonásobně vyšší.

Ochladí překvapivě i horké nápoje

Lidské tělo umí regulovat teplotu. Ačkoli to tak mnoha lidem přijde divné, horký nápoj může v létě ochladit někdy více než ten studený, píše iDNES. „Konzumace teplého čaje údajně zvýší sekreci potu a zvýšené pocení vede k lepšímu chlazení povrchu těla,“ vysvětluje web.

Pokud nicméně dáváte přednost klasickým nápojům s ledem, máme pro vás také řadu doporučení. Vyhněte se ledovým kávám a bublinkovým nápojům. V obou případech jde totiž o pití, které tělo dehydratuje. Nejideálnější jsou vody s čerstvým ovocem, různá smoothie nebo například okurková limonáda.

Zdroj: Novinky, Na Stará Kolena, Olomoucká Drbna, Blesk, iDNES, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články