Patříte k milovníkům masa a dokážete před pultem s uzeninami strávit i hodinu času, než se rozhodnete, co si vlastně chcete koupit? Při výběru uzenin je dobré mít základní znalosti o tomto druhu potravin. Jak jste na tom vy?
Víte, kolik masa by měla obsahovat výběrová šunka? A jaký je rozdíl mezi šunkou standardní a šunkou nejvyšší jakosti? Vyzkoušejte si v našem testu odpovědět na otázky a možná se dozvíte něco nového.
1) Šunka standard se obvykle dá pořídit za nejlepší ceny oproti jiným uzeninám, pokud samozřejmě nejsou v akci. Má menší podíl masa, přesto má ale stanoveno, kolik ho minimálně musí obsahovat. Je to:
- A) 40 %
- B) 50 %
- C) 55 %
2) Šunka nejvyšší jakosti obsahuje vždy minimálně 89 % masa. Kolik aditivních látek v ní obvykle najdeme?
- A) 3 až 4
- B) 5 až 6
- C) 7 až 8
3) Čím méně soli v šunce najdete, tím je samozřejmě zdravější. Jaký minimální obsah soli ale bude vždy obsahovat?
- A) 2 %
- B) 1,5 %
- C) 1 %
4) Mezi uzeniny se samozřejmě kromě šunky řadí také párky a klobásy. Ty obvykle nepatří k nejzdravějším pokrmům, jednou za čas si je ale dopřát můžete. Co je obecně při konzumaci těchto pokrmů považováno za problém?
- A) Obsah tuku
- B) Obsah soli
- C) Obsah konzervantů
5) Při konzumaci uzenin, jak bylo již několikrát zmíněno, je třeba si hlídat také obsah soli. Jaký je maximální doporučený denní přísun soli pro dospělé lidské tělo?
- A) 4 gramy
- B) 6 gramů
- C) 8 gramů
Výsledky: 1C, 2A, 3B, 4A, 5B
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová