Pokud vás na dovolené začne bolet zub, pomoci mohou babské rady. Zkuste česnek, hřebíček či šalvěj

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zuby
Zdroj: Pixabay

Pokud vás začne bolet zub, je ideální jednat co nejdříve. Bolest zubů je všeobecně lidmi považována za jednu z nejhorších, pokud se nechá rozjet. Jenomže někdy si jednoduše nemůžete dovolit objednat se k lékaři. Co dělat, když vás tento problém přepadne třeba na dovolené v zahraničí?

I pokud jste mimo republiku, objednejte se raději hned k doktorovi na nejbližší možný termín. Mezitím ale budete potřebovat rady, které vám alespoň trochu pomohou ulevit od bolesti a zabrání také šíření případného zánětu na další místa. Jak si s bolestí zubů v minulosti uměly poradit naše babičky?

Babské rady na bolest zubů

Pokud vás začne bolet jakýkoli zub, první, co se doporučuje, je výplach ústní dutiny slanou vodou.
Sůl má totiž mírné antiseptické účinky a může snížit otok. Slaná voda také pomáhá vyčistit ústa od bakterií, píše Frekvence1.

Samozřejmostí je studený obklad, který snižuje otoky a pomáhá od bolesti. Ideální je ho nakombinovat s prášky, které si ale můžete vzít obvykle po šesti nebo osmi hodinách. Studený obklad můžete na tvář přiložit kdykoli.

Proti bolesti zubů pomáhá i hřebíček nebo hřebíčkový olej. Hřebíček obsahuje eugenol, přírodní anestetikum a antiseptikum, které může zmírnit bolest a zabránit šíření infekce.

Pomohou i bylinkové čaje

Ačkoli nikdo nejspíš nechce na dovolené v Chorvatsku v úmorných vedrech popíjet teplé čaje, je to jeden ze způsobů, jak ulevit svým zubům od bolesti. Pokud si chcete dovolenou i přes komplikace alespoň trochu užít, vyzkoušejte heřmánkový čaj, který má protizánětlivé účinky.

Dále pomáhá také šalvěj, která má pro změnu antiseptické vlastnosti. Šalvěj se potom doporučuje i v případě, že vás nebolí přímo zub, ale spíše dásně a okolí. Chutná sice hořce, po vypláchnutí úst odvarem z ní se vám ale rozhodně uleví.

Žádný z výše zmíněných návodů není definitivním řešením. Jedná se jenom o způsob, jak si ulevit od přetrvávající bolesti. Samotnou komplikaci je vždy po návratu domů skutečně třeba řešit s doktorem, doplňuje web Pro Ženy.

Zdroj: Pro Ženy, Blesk, iReceptář, Frekvence1

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články