Melanom: Riziko letního opalování, které ohrožuje zejména blond lidi s modrýma očima

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Melanom
Zdroj:123RF

Melanom je nejzávažnější typ rakoviny kůže, který vzniká z melanocytů, buněk produkujících pigment melanin. I když se může objevit u každého, blonďatí lidé mají zvýšené riziko vzniku melanomu, a to hned z několika důvodů.

Melanom je nejinvazivnější rakovina kůže s nejvyšším rizikem úmrtí. I když se jedná o vážnou rakovinu kůže, je dle serveru Cleveland Clinic vysoce léčitelná, pokud je zachycena včas.

Jak poznat melanom od běžného znaménka?

Melanom je typ rakoviny kůže, který vzniká, když buňky produkující pigment nazývané melanocyty mutují a začnou se nekontrolovatelně dělit.

Melanom se může vyvinout kdekoli na těle, ale nejčastějšími místy jsou podle serveru Medical News Today hrudník a záda u mužů, a krk a tvář u žen.

Mezi hlavní příznaky pak dle serveru NHS patří zejména nové znaménko na těle. Normální znaménka mají kulaté a hladké okraje. U melanomu je pak znaménko neohraničené, může mít různé barvy a velmi rychle roste.

Léčba závisí na typu a rozsahu

Nejčastější a nejúčinnější léčbou melanomu je chirurgické odstranění nádoru. V raných stádiích může být melanom kompletně odstraněn s minimálním rizikem recidivy.

Moderní léčebné metody, jako je imunoterapie, pomáhají stimulovat imunitní systém k boji proti rakovinným buňkám.

Cílené léky, které zasahují specifické genetické mutace v melanomových buňkách, jako jsou BRAF a MEK inhibitory, mohou být účinné u pacientů s pokročilým melanomem.

Radioterapie a chemoterapie jsou používány méně často, ale mohou být účinné v kombinaci s jinými léčebnými postupy, zejména u pokročilých nebo metastazujících melanomů.

Blond lidí mají vyšší riziko

Blond lidé mají obvykle světlejší kůži, která obsahuje méně melaninu. Melanin je přirozený pigment, který chrání kůži před škodlivými účinky ultrafialového (UV) záření.

Menší množství melaninu znamená nižší přirozenou ochranu proti UV záření, což zvyšuje riziko poškození kůže a vzniku melanomu.

„Většina našich pacientů jsou opravdu světlé typy. Mají světlou pokožku. Jsou to blonďáci s modrýma očima. Ale neplatí to samozřejmě absolutně, protože řada těch melanomů je podmíněna nejenom slunečním zářením, ale i geneticky. Sem patří asi 12–15 procent našich pacientů a tady je víceméně jedno, jaký typ kůže máte. I u člověka, který se velmi dobře opaluje, může vzniknout melanom,“ potvrdila zvýšené riziko u blond lidí dermatoložka Monika Arenbergerová pro server Vitalia.

Blond vlasy jsou často spojeny s určitými genetickými mutacemi, které mohou zvyšovat citlivost na UV záření a riziko vzniku rakoviny kůže.

Lidé se světlejší kůží, včetně blond lidí, jsou náchylnější k spálení od slunce. Opakované a těžké spálení od slunce, zejména v dětství a dospívání, výrazně zvyšuje riziko vzniku melanomu.

Zdroje: Cleveland Clinic, Medical News Today, NHS, Vitalia

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články