Chodit na třídní srazy, nebo ne? Odpověď závisí na mnoha faktorech, včetně věku a typu školy

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Setkani
Zdroj:123RF

Třídní srazy jsou zvláštní událostí, která pro mnohé z nás znamená návrat do minulosti, setkání s bývalými spolužáky a připomenutí si školních let. Otázka, zda má smysl na ně chodit, je subjektivní a závisí na řadě faktorů.

Třídní srazy mohou být příjemnou příležitostí k obnovení starých kontaktů a zavzpomínání na minulost, ale je důležité zvážit osobní pocity a situaci. Každý by měl zvážit své důvody pro a proti účasti na takových akcích a rozhodnout se podle toho, co je pro něj nejlepší.

Význam třídních srazů

Třídní srazy jsou příležitostí vrátit se v čase a zavzpomínat na zážitky z mládí. Mnoho lidí rádo sdílí historky z dětství a školních let, které vytvářejí pocit sounáležitosti, a znovuobjevují tak staré přátelství.

Po letech může být příjemné setkat se s lidmi, které jsme kdysi znali, a obnovit kontakty. Mohou z toho vzniknout nová přátelství, nebo dokonce pracovní příležitosti, protože životní cesty nás mohou zavést do různých oblastí, kde mohou být staré kontakty užitečné.

Třídní srazy nám také poskytují příležitost k sebereflexi. Můžeme srovnávat své životní cesty s cestami našich spolužáků, což může být jak povzbudivé, tak inspirativní. Vidět, jak se lidé změnili a čeho dosáhli, může motivovat k osobnímu růstu.

Z tohoto pohledu lidé nejvíce navštěvují srazy po padesátce.

„Většinou už bývá někdo ze spolužáků po smrti. V každé třídě se najde jedinec s mnohem pohnutějšími osudy než ostatní. Někomu zemřelo dítě, je sám vážně nemocný, řešil dluhy. Všem nám život naložil, ale chceme vzpomínat hlavně na to hezké,“ uvedl psycholog Jan Svoboda pro server Proženy.

Má to svá ale

Kromě pozitivních přínosů třídních srazů s sebou taková setkání nesou i svá negativa. Zatímco pro někoho může být nostalgie pozitivní, pro jiného může vyvolávat smutek nebo lítost nad promarněnými příležitostmi. Některé vzpomínky mohou být bolestivé a setkání s určitými lidmi může být nepříjemné.

Na srazech často dochází k nevyhnutelnému srovnávání, což může vyvolávat tlak. Vidět spolužáky, kteří jsou úspěšnější nebo mají „lepší“ život, může být pro někoho zdrojem frustrace a zklamání.

Účast na třídních srazech může být časově náročná a může vyžadovat finanční výdaje, zejména pokud se sraz koná daleko od místa bydliště. Pro někoho může být obtížné najít si čas nebo finance na účast.

„Málem jsem se tam zoufalstvím opil, tak jsem raději brzy odešel. Zatímco dříve mě štvalo, že holky si pořád ukazovaly mimina, po čase si začaly ukazovat vnoučata a to bylo ještě horší. Mě opravdu nezajímá, co jejich vnoučci studují a jak vypadají, já si chtěl pokecat, myslel jsem, že si třeba i zatančíme. Jenže dámy seděly jak pecky, upíjely kávičky a na mě z toho všeho padl jakýsi zmar,“ popsal důvody, proč na srazy nechodí, pan Milan pro server i60.

Záleží i na typu srazu

Hodně závisí i na tom, o jaký sraz se jedná. Nejhorší jsou srazy ze základní školy.

„Na základní škole se setkávají děti nahodile. V dospělosti se pak často děje, že si s bývalými spolužáky připadáme jak z jiné planety. Životním stylem, profesně, intelektově i názorově jsme se vzdálili,“ říká pro server Proženy psycholog Jan Svoboda.

Na srazech ze střední školy se již scházejí lidé intelektově i zájmově na podobné úrovni. Tyto srazy proto bývají příjemným setkáním. Stejné je to pak u srazů z vyšších stupňů škol.

Zdroje: Proženy, i60, Vlasta

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články