Coulrofobie: Strach z kalunů je častější, než byste si mysleli. Trpí jím i Johnny Depp

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Coulrophobie
Zdroj:123RF

Malé děti se do cirkusu na klauna často těší. Mnoho lidí má ale s tímto slovem spojeno spíše traumatické zážitky. Pro spoustu osob není klaun usměvavou postavou, která vás má rozesmát, ale děsivou osobností, před kterou se klepete strachem. A to doslova.

Coulrofobie je iracionální a přehnaný strach z klaunů. Přestože jsou klauni obvykle spojováni se zábavou a smíchem, pro některé lidi mohou být zdrojem intenzivního strachu a úzkosti. Jedná se o velmi častou fóbii, kterou trpí mimo jiné i některé slavné osobnosti.

Projevy coulrofobie

Coulrofobie může mít celou řadu důvodů vzniku. Může se jednat například o traumatickou zkušenost s klaunem v dětství, důvodem může být ale také negativní zobrazení klaunů v médiích, především v hororech, píše 100+1.

Lidé s coulrofobií mohou při setkání s klaunem nebo i pouhém pohledu na jeho obrázek zažívat zvýšené bušení srdce, pocení, nevolnost a třes, mohou se ale také zcela zhroutit, přičemž jim následně pomůže až lékař.

Coulrofobie se může vyskytnout u kohokoliv, ale častěji postihuje děti a dospívající. Někteří dospělí si ji mohou nést z dětství. Léčbou na problémy je například kognitivně-behaviorální terapie nebo různé relaxační techniky. Jako v mnoha dalších případech, i této fóbie se ale člověk nikdy nemusí zbavit.

Klaunů se bojí i Johnny Depp

Coulrofobie je poměrně častá fóbie, nejedná se o žádnou velkou vzácnost. Proto se není čemu divit, že na strach z klaunů trpí i některé slavné osobnosti. V minulosti se o ní rozpovídal například Johnny Depp.

Paradoxem je, že si on sám zahrál v minulosti třeba Kloboučníka v Alence v říši divů. Ten se přitom make-upem a vzhledem nápadně podobá právě klaunům, kterých se bojí.

On sám ale tvrdí, že je mezi touto postavou a děsivými klauny velký rozdíl. Při pohledu na namalovaného klauna mívá Depp záchvaty paniky a cirkusům se vyhýbá širokým obloukem.

Zdroj: Novinky, Pro ženy, WebMD, Healthline, Cleveladn Clinic, 100+1, Tribute

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články