Flashdance: Slavný film vznikl podle vyprávění tanečnice z klubu. Tvůrci vsadili hlavně na hudbu

2 minuty čtení
Flashdance
Zdroj: Paramount Pictures/ČSFD

Pamatujete si ještě na snímek Flashdance z roku 1983? Ačkoli má na ČSFD hodnocení pouhých 63 %, v komentářích se objevuje celá řada pochvalných názorů, a to i od lidí, kteří ho sledovali v posledních letech. Natáčení filmu bylo velmi zajímavé a udála se během něj celá řada nezapomenutelných událostí.

Romantický příběh popisuje události ze života Alex, která se ve dne živí jako svářečka a v noci jako sexy tanečnice. Nejen pro její herecký výkon, ale také pro hudební části díla je film oblíbený i po mnoha letech od natáčení.

Příběh za 50 000 korun

Námět snímku pochází od tanečnice Maureen Marder. Ta v minulém století pracovala v jednom strip baru v Kanadě. Její příběh zaujal filmové tvůrce a ona se jim rozhodla říci víc. Nakonec celý svůj život vylíčila filmařům za cenu 2 300 dolarů, což je asi 50 000 korun.

Tvůrci věřili tomu, že by se mohl příběh stát slavným, nechtěli ale spoléhat pouze na vyprávění klubové tanečnice. Proto se rozhodli výrazně investovat do hudby a vsadit na to, že právě ta se stane velmi podstatnou součástí celého díla. A povedlo se.

A to i přesto, že roli Nicka původně měl hrát Gene Simmons z legendární skupiny KISS, který odmítl. Během prvních dvou týdnů po vydání filmu se prodalo 700 tisíc kopií soundtracku, píše doslova server Extra.

Improvizace a tři herečky

Tvůrci se při tvorbě filmu mnohokrát obávali toho, že všechno nedopadne tak, jak by mělo. Například slavnou píseň What a Feeling prý dokonce Irene Cara napsala přímo v den natáčení, protože to dříve nestíhala. Smlouvu nicméně dodržela a všechny překvapila výsledkem.

Zajímavá je také scéna, ve které hlavní postava ohromí svým tancem porotu. Tu totiž během natáčení tančily celkem tři ženy. Marine Jahan dublovala tancování. Sharon Shapiro, která je známou a úspěšnou gymnastkou, předváděla skoky vzduchem. A Crazy Legs dělala breakdance.

Ačkoli nebylo natáčení filmu právě snadné a tvůrci se v mnoha ohledech obávali výsledku, nakonec vznikl film, který i po letech lidé milují. Nevadí, že jste ho už viděli několikrát. Přesto budete mít po tomto článku možná znovu chuť si ho pustit ještě jednou.

Zdroj: Entertainment Weekly, New York Post, Yahoo!, ČSFD, Extra, History

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články