Což takhle dát si špenát je československá komedie z roku 1977. Film je dodnes velmi oblíbený, na ČSFD má poměrně vysoké hodnocení. Mnoho lidí nicméně vidí pouze výsledek a jen málokdo se zamyslí nad tím, co všechno stálo za natáčením snímku.
Z natáčení každého slavného filmu si herci odnesou celou řadu zážitků. Některé jsou pozitivní, jiné méně. Jak vzpomínají herci na přípravu slavného filmu ze 70. let? Některé historky vás možná pobaví, jiné ale méně.
Sovák a zkažená zelenina
Během natáčení někteří herci skutečně jedli špenát, to asi nikoho nepřekvapí. Jiří Sovák ale musel zkonzumovat zeleninu zkaženou. A radost z toho rozhodně neměl.
„Scénu, kdy se Menšík se Sovákem v restauraci vrhají na špenát, jsme nestihli natočit za jeden den,“ prozradil Vorlíček ve své autobiografii Pane, vy jste režisér. „Měli jsme k tomu objednané vrabce se špenátem z Alcronu, takže jsme to, co zbylo, uložili na noc do lednice. Jenomže v noci museli asi vypnout proud a špenát zkysnul.“
Sovák byl nicméně profesionál a tehdy nechtěl pokazit záběr. Zeleninu tak snědl, potom ale prohlásil doslova, „že ji snad někdo skladoval v pr**li“.
Nic se nedařilo
Během natáčení snímku docházelo k celé řadě komplikací a tvůrci měli chvílemi pocit, že je celý film prokletý. Stavba dekorací se prodražila, štáb měl nedostatek personálu. Kvůli nedostatku elektřiny v zemi docházelo k výpadkům, které výrazně pozdržely natáčení.
Nemluvě o tom, jak náročné tehdy pro tvůrce bylo sehnat dětské herce, kteří by ztvárnili role omlazeného Menšíka a Sováka. Podle jejich fotografií z dětství se jim totiž řada vybraných herců nepodobala a trvalo dlouho najít vhodné adepty. I to natáčení zdrželo.
Přes veškeré komplikace nakonec vznikl snímek, který už tehdy bavil celé rodiny a i dnes se na něj s láskou dívají lidé nejedné generace. Pokud si někdy budete chtít zlepši náladu, můžete si ho pustit i vy. I po dvacáté totiž dokáže film pobavit.
Zdroj: Prima Cool, Super, Kinotip2, Lifee, ČSFD
Autor: Šárka Cvrkalová