Objevení Tutanchamonovy hrobky spustilo sérii úmrtí. Někteří lidé dodnes věří prokletí faraona

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Tutanchamon
Zdroj:123RF

Tutanchamon se stal jedním z nejznámějších faraonů díky objevu jeho téměř neporušené hrobky v roce 1922. Tento egyptský faraon vládl kolem let 1332 až 1323 př. n. l. Podle všeho zemřel velmi mladý, ve věku asi kolem 20 let. S nálezem jeho hrobky o mnoho let později se pojí celá řada záhadných příběhů.

Hrobku faraona objevil Howard Carter. Ten přijel do Egypta poprvé v roce 1891 ve věku 17 let, tehdy jako nezkušený kreslíř. Postupně se vypracoval na uznávaného egyptologa. Carter byl přesvědčen, že v Údolí králů stále existují neobjevené hrobky, zejména hrobka mladého faraona Tutanchamona. Proto po jeho místě posledního odpočinku pátral dlouhé roky, píše Ansu.

Náročné hledání hrobky

Carter se v roce 1907 seznámil s lordem Carnarvonem, bohatým britským šlechticem a nadšencem do egyptologie. Ten souhlasil s financováním jeho hledání a v roce 1914 spolu oba muži získali koncesi na vykopávky v Údolí králů.

Hledání bylo dlouhé a náročné. Carter strávil téměř sedm let kopáním bez významných úspěchů. Carnarvon proto začal ztrácet trpělivost a v roce 1922 oznámil nevzdávajícímu se Carterovi, že financování ukončí, pokud se do konce sezóny nic nenajde.

4. listopadu 1922, pouhé tři dny po zahájení poslední sezóny vykopávek, však jeden z Carterových dělníků narazil na schod vytesaný do skály. A právě to byl začátek objevu Tutanchamonovy hrobky.

Prokletí

Objev Tutanchamonovy hrobky vyvolal celosvětovou senzaci a oživil zájem o starověký Egypt. Zároveň se však kolem něj vytvořila legenda o „prokletí faraona“. Podle té měli zemřít všichni, kdo narušili faraonův klid.

Skutečně několik lidí spojených s objevem zemřelo v následujících letech za podivných okolností. A to i včetně lorda Carnarvona, který vykopávky financoval. Vědecké studie později nicméně ukázaly, že úmrtí lze vysvětlit přirozenými příčinami.

Howard Carter sám žil ještě 17 let po objevu hrobky a zemřel přirozenou smrtí v roce 1939 ve věku 64 let. Tutanchamonův poklad a zejména jeho slavná zlatá maska se staly ikonami starověkého Egypta a přitahují dnes miliony návštěvníků do muzeí po celém světě.

Zdroj: History, Deník, Ansu, Český Rozhlas Sever, Historic UK, National Geographic Kids

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články