Připravte potomka na letní tábor. Nepodceňte balení oblečení a dejte mu najevo, že si výlet užije

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Detsky tabor
Zdroj: 123RF.com

Letní tábor se pro děti může stát velkým dobrodružstvím a zážitkem, na který budou vzpomínat celý život. Je ale důležité je před odjezdem na něj správně připravit. Pokud budou týden, nebo dokonce dva pryč, i vy jako rodiče se přece chcete ujistit, že budou po celou dobu v pořádku a nic jim nebude chybět.

Dítě by mělo být od samého začátku do plánování zapojeno, píše Maminka. Navrhněte mu několik táborů a nechte ho, aby si samo vybralo, čemu dá přednost. Tábor by měli potomci vnímat jako něco, co mají za odměnu a na co se těší, nikoli jako místo, kam je posíláte, abyste si od nich odpočinuli.

Buďte informovaní

Jakmile máte vybraný tábor, je důležité přečíst si pečlivě veškeré informace o něm. Co přesně budou děti během svého pobytu tam dělat, jaká pravidla musí dodržovat. Proberte všechny body také se svým potomkem, aby se pak nestalo, že bude mít na táboře problémy s chováním jen proto, že něco netušil.

Na základě informací ze stránek tábora pak také budete vědět, co nakoupit dítěti na cestu, co se mu bude hodit, a co by naopak mělo nechat doma. Důležité také je nakupovat veškeré věci pro dítě s předstihem. Shánět vše na poslední chvíli je velmi stresové. Kromě toho, že některé věci můžete snadno zapomenout, často je také problém je během pár dní sehnat.

Co dítěti sbalit s sebou

Mezi základní věci, které dítěti balíte s sebou na tábor, patří především oblečení. To musíte vybírat tak, aby ho mělo dostatek, ale zároveň netáhlo věci zbytečné. Vyberte oblečení pro každé počasí, na sport, na spaní, přibalte dítěti raději více spodního prádla a ponožek a nezapomeňte, že bude potřebovat minimálně dvoje nebo troje boty do různých situací.

Na většinu táborů potřebuje dítě také spacák a karimatku, někdy nicméně v chatkách peřiny a polštáře bývají. Zjistěte si tyto informace předem, aby se váš potomek netáhl se zbytečnými zavazadly.

Záležet si také dejte při balení hygienických pomůcek. Nezapomeňte na spchový gel, šampon na vlasy, na kartáček na zuby. Zabalte dítěti také základní lékárničku s léky na bolesti a alergii, popřípadě s léky, které užívá pravidelně.

Připravte ho psychicky

Dítě by se na tábor mělo těšit. Pokud jede už poněkolikáté, těší se nejspíš na nové kamarády a na zážitky. Pokud ho ale posíláte na tábor poprvé, musíte mu vysvětlit, že jde o skvělý způsob, jak strávit léto.

Dejte mu najevo, že vám bude chybět, zároveň mu ale vysvětlete, že jste na něj hrdí a že věříte jeho samostatnosti, doporučuje Šance Dětem. Zabalte mu také několik prázdných pohledů, aby vám mohlo z tábora poslat vzkaz.

Snažte se před svým potomkem nestresovat. Je jasné, že například s partnerem budete probírat všechny komplikace, které by mohly na táboře nastat, vyhněte se ale těmto tématům před dítětem. Těsně před odjezdem ho ujistěte, že si výlet užije a že ho budete za týden nebo dva očekávat s úsměvem a otevřenou náručí.

Zdroj: Novinky, Maminka, Šance Dětem, Zenco, Aha!

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články