Jiří Strach zažaloval divadlo, Ondřej Brzobohatý ho nazval inkvizitorem a za vším má být mučednice Taťána Kuchařová

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
jiri strach
Zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Režisér Jiří Strach slavil s pohádkou Anděl Páně velký úspěch a bylo jen otázkou času, než se někdo rozhodne pohádku zhudebnit a udělat z ní muzikál. Tím někým nebyl nikdo jiný než Ondřej Gregor Brzobohatý. Nyní je však Hudební divadlo Karlín hnáno za tento muzikál před soud, protože režisér uvádí, že k tomuto zpracování nedal souhlas.

A protože jak se říká „za vším hledej ženu“, tak v tom má mít prsty Taťána Kuchařová.

Soud vydal předběžné opatření

Jiří Strach se k absenci souhlasu se zpracováním muzikálu vyjádřil již v lednu, kdy ale podle serveru Expres prohlašoval, že „úvahy o žalobách jsou zatím předčasné“. Vadilo mu, že některé scény kopírují ty filmové.

Podle Brzobohatého ale režisér o chystaném muzikálu věděl, dokonce mu byla nabízena spolupráce.

„Sám jsem mu ještě v roce 2019 nabízel režii, a odmítl s tím, že je filmař, ne divadelník,“ tvrdí podle eXtra Brzobohatý.

Nyní ale již k soudnímu řešení došlo a bylo vydáno první rozhodnutí. Předběžným opatřením bylo divadlu zakázáno v muzikálu použít scény, které jsou stejné jako ty filmové.

„Hudební divadlo Karlín garantuje, že díky drobným úpravám nebudou diváci ochuzeni o silný zážitek z muzikálu tak, jak tomu bylo doposud,“ vydalo okamžitě divadlo prohlášení.

Server Expres oslovil odborníka na filmové prostředí a ten uvedl, že pokud divadlu nedala práva přímo Česká televize, která je držitelem práv na film, je režisér v právu.

Pomsta za Taťánu?

„Je to rána z čistého nebe. Jirka mě před něčím takovým vůbec nevaroval, nerozumím tomu. Snažím se to ale brát s nadsázkou. Zvládl jsem mučednici, poradím si i s inkvizitorem,“ prohlásil tvrdě pro Expres Brzobohatý a narážel tak na svou bývalou manželku Taťánu Kuchařovou.

Mimochodem, ta má být podle všeho důvodem, proč Jiří Strach nakonec žalobu podal. Je prý blízkým kamarádem Taťány. Zatímco Brzobohatý se k tomu vyjadřoval nechtěl, režisér toto vyvrátil.

„To je samozřejmě úplný nesmysl. Celý problém se táhne od roku 2019, kdy si HDK zaregistrovalo ochrannou známku na jméno mých filmů Anděl Páně. O snaze parazitovat na mých úspěšných filmech ať si každý udělá obrázek sám,“ popřel tato tvrzení Strach.

Nejedná se však o jediný spor týkající se této pohádky. Česká pirátská strana, respektive člen této strany Mikuláš Ferjenčík použil totiž v rámci předvolební kampaně spot inspirovaný právě Andělem Páně. Režisér nyní z toho důvodu podle Aha! požaduje po politikovi 150 tisíc korun.

Zdroje: eXpres, eXtra, Hudební divadlo Karlín, Aha!

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články