Za totality se pil především klasický turek. Kavárny příliš možností nenabízely

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kava
Zdroj: Shutterstock

Bez kávy si mnoho z nás nedovede představit den. Někdo si ji dává pouze po ránu, někdo ji potřebuje několikrát denně, spousta lidí také pije nejrůznější druhy kávy jen tak na chuť. Ne vždy jsme ale měli tolik možností. Vzpomenete si na to, jak se káva servírovala za totality?

V dnešní době si v kavárně můžete objednat celou řadu různých nápojů s nespočtem příchutí. Dříve ale rozhodně takový výběr nebyl. Za socialismu se pil především takzvaný klasický turek, kterého milovali skoro všichni, píše iDNES.

Káva jako nedostatkové zboží

Během druhé světové války se káva stala zbožím, které bylo jen velmi těžko dostupné. V 60. letech se tato skutečnost začala zlepšovat. Tehdy se také znovu začalo chodit do kaváren.

Trend sezení v podnicích se rozmohl ve velkém až později v 70. a 80. letech. Sehnat kvalitní kávu nicméně nebylo snadné a výběr nebyl nijak velký. Za nejlepší levnou kávu byla považována Výběrová směs, která dokonce obsahovala 95 % arabiky, uvádí web Pro Ženy.

Ta se prodávala v obchodech buď ve formě už mleté, nebo jste si ji mohli na místě namlít. Malý sáček o váze 50 g jste koupili nejprve za 8 korun, píší Top Recepty. Později v roce 1982 se pak cena zvedla na 12 korun.

Co se pilo v kavárnách?

Lidé za totality velmi rádi chodili do kaváren, kde mohli posedět s přáteli, dozvědět se něco nového z vyprávění známých nebo si přečíst noviny. Ani tady ale výběr kávy nebyl nijak velký.

Většina hostů si kupovala klasického turka. Starší dámy pak měly podle iReceptáře nejraději griotku.

„Doba osmdesátých let ale kavárnám moc nepřála. Ony byly spíše takovým druhem na vymření. A když to srovnám například s Vídní, kde i tehdy byly kavárny živé, tak se to vůbec nedá porovnávat,“ uvedl v roce 2019 pro iDNES expremiér Jiří Paroubek, který měl v 80. letech k restauračním provozům blízko.

Klasický turek je pro mnoho lidí nejoblíbenější kávou dodnes. Někteří jsou na jeho chuť zvyklí, jiným jednoduše nápoj pomáhá s dodáním energie. Mladší generace nicméně dnes podporuje více kávy rozpustné, s mlékem a další alternativy, doplňuje Pro Ženy.

Zdroj: Top Recepty, Pro Ženy, iReceptář, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články