Legendární herci z Troškovy slavné trilogie se změnili. Mnoho jich už mezi námi není

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Slunce se no jahody
Zdroj: Profimedia

Komediální trilogii Zdeňka Trošky zná snad každý. Herci z legendárních filmů Slunce, seno… se po letech hodně změnili, mnoho z nich už mezi námi není. Jak se čas podepsal na představitelích hlavních rolí?

Slunce, seno, jahody je komedie z roku 1984. Na ní v roce 1989 navázal snímek Slunce, seno a pár facek. Trilogii v roce 1991 zakončil film Slunce, seno, erotika. Ve všech filmech si přitom zahrála v hlavních rolích stejná herecká sestava.

Někteří se změnili k nepoznání

Pravděpodobně největší změnou prošel Martin Šotola, který si ve filmech zahrál malého Jiříka. Měl za sebou tehdy už nějaké ty dětské role v seriálech a filmech. Když mu ale bylo 15, k překvapení mnohých svou hereckou kariéru ukončil. Poté začal vystupovat s kapelou Exorcizphobia a věnovat se hře na bicí.

Veronika Kánská si v trilogii zahrála Blaženu. Ani ona se dnes už herectví nevěnuje, stala se z ní knihovnice. Broněk Černý alias Venda Konopník v březnu oslavil 63. narozeniny, pracuje jako řidič kamionu, ve filmu se naposledy objevil v roce 2003, kdy si zahrál v Kameňáku.

Jaroslava Kretschmerová se také změnila, její obličej byste ale poznali snadno i po letech. V komediích si zahrála Evíka a herectví se věnuje dodnes. I ve svých 68 letech pravidelně vystupuje v divadle. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na Jiřího Lábuse, který ztvárnil ve filmech roli Bédi. Dnes čtyřiasedmdesátiletý herec se stále věnuje své umělecké profesi.

Herci, kteří nás opustili

Jednu z nejvýraznějších rolí ve filmu, konkrétně Škopkovou, si zahrála Helena Růžičková. Ta svět opustila v roce 2004 ve věku 67 let po dvouletém boji s rakovinou. Luděk Kopřiva, který si zahrál faráře, zemřel ve stejném roce. Bylo mu 80 let.

Svět opustily také Marie Pilátová alias Konopníková a Marie Švecová neboli legendární drbna Kelišová. Stanislav Tříska, který si zahrál postavu Škopka, zemřel už v roce 1996 ve věku 63 let. Celkově nás do dnešního dne již opustilo více než 20 herců, kteří se ve snímcích objevili.

Mezi nejmladšími z těch, kteří navždy opustili svět filmu, byl syn herečky Heleny Růžičkové Jiří. Ten hrál postavu tlustého Josefa. V době jeho smrti mu bylo 43 let. Stejně tak mezi námi dnes není už ani průvodčí vlaku Vlasta Meszarosová, která zemřela ve věku 36 let.

Zdroj: Kafe, Zítřek, TV Nova, Pro ženy, Blesk, Extra

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články