Materiál i barva povlečení mají vliv na náš spánek. Fialovou a černou raději vynechte

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Manzelska postel
Zdroj: Expedo

Spánek je pro lidské tělo důležitý. V noci si odpočineme a načerpáme tak fyzickou i psychickou sílu. To, zda se dobře vyspíme, ale ovlivňuje mnoho věcí. A mimo jiné je to i to, jaké zvolíme povlečení.

Někteří lidé volí povlečení podle toho, jak se jim líbí vzhledově. Je ale třeba myslet na to, že materiál a barva peřin a polštářů má velký vliv na to, jak se nám bude spát. Víte, jaké povlečení byste měli zvolit?

Materiál je důležitý

Mezi nejoblíbenější materiály povlečení patří klasická bavlna, uvádí Medium. Bavlněné povlečení je savé a prodyšné. Patří k těm méně hřejivým, a hodí se proto do všech ročních období. V zimě potom volte povlečení z mikrovlákna, které je teplejší.

Dále si můžete vybrat ještě také povlečení ze saténu. Někomu je na dotek nepříjemné, jiní ho ale naopak považují za to nejluxusnější, co si můžete dopřát. Výhodou je jeho měkkost, nevýhodou pak to, že vyžaduje šetrnou údržbu.

Jakou volit barvu?

Ačkoli se to nezdá, barva je při výběru povlečení ještě o něco důležitější než materiál, píše Ecosa. Mezi nejhorší barvy, které si můžete vybrat, patří červená. Ta totiž v mnohých vyvolává pocit nebezpečí a nejistoty a je velmi agresivní.

Z podobného důvodu byste se měli vyhnout také sytě fialové. Hnědá barva je podle mnoha vědců depresivní, naopak ale čistě bílá barva zase připomíná nemocnice a hotelové pokoje, je tedy velmi neosobní a na spánek nepříjemná.

Nejlepší barvy, které můžete vybrat, jsou podle všeho světle modrá, která uklidňuje, šedá, světle zelená nebo růžová. Nedoporučuje se navíc volit žádné divoké vzory či obrázky na povlečení, protože to vše může narušit váš psychický stav, a tím pádem i kvalitu spánku, doplňuje PubMed.

Zdroj: Ecosa, Forbes, Home Direct, Medium, PubMed

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články