Několik důvodů, proč při praní prádla používat jedlou sodu: Změkčuje tkaniny a odstraňuje zápach

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pracka
Zdroj: Shutterstock

Jedlá soda má v domácnosti celou řadu využití. Jistě jste už četli o tom, že se hodí na vyčištění různých věcí a je rozhodně dobré ji vždy mít doma po ruce. Víte ale, že je také hned z několika důvodů vhodné přidávat ji do pračky?

Jedlá soda, také známá jako hydrogenuhličitan sodný, je chemická sloučenina, která se používá při vaření, využívá se ale také při pohlcování pachů či regulaci pH hodnoty, uvádí City Magazín. A nejen to jsou důvody, proč ji kromě kuchyně využijete i v koupelně.

Odstranění pachů z prádla

Jedlá soda je účinným způsobem, jak při praní prádla vyrovnávat hladinu pH vody v pračce. V případě, že není voda ani příliš kyselá, ani zásaditá, dochází také k redukci zápachů.

To, zda prádlo voní, je sice ovlivněno především aviváží, ačkoli ale vaše oblečení může být cítit příjemně, v pračce mnohdy po doprání zůstává zápach, kterého je těžké se zbavit. A právě jedlá soda v tomto ohledu pomáhá a redukuje ho, vysvětluje Prima Living.

Zvyšuje účinnost bělidla

Pokud perete bílé oblečení se zašlými skrvnami, pravděpodobně využíváte chlorové bělidlo, které by vás mělo problémů zbavit. Ne vždy ale samo od sebe odvede dobrou práci.

Jeho čistící vlastnosti můžete zvýšit tím, že do bubnu pračky nasypete odměrku jedlé sody. Chemické látky v ní udělají své a vy se bez problémů zbavíte prakticky jakékoli skvrny, která se na vašem bílém oblečení objevila.

Změkčení tkaniny

Jednou z vlastností jedlé sody je i to, že dokáže změkčit tkaniny. Pokud tak nemáte sušičku, nebo ji jednoduše během léta nechcete využívat, jemné a měkké prádlo zajistíte i tímto způsobem.

Ačkoli usušíte vyprané oblečení venku na šňůře, bude na dotek velmi jemné a jeho nošení bude doslova pohádkou. Garantujeme vám, že takto příjemné oblečení vám nezaručí ani nejdražší aviváž v kombinaci se sušením prádla v sušičce.

Zdroj: iReceptář, Prima Living, City Magazín

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články