Charles Darwin ochutnal každé zvíře, na kterém prováděl výzkum. Nadšení jeho příznivců skončilo u pečené sovy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Charles Darwin
Zdroj: Profimedia

Britský přírodovědec Charles Darwin žil v 19. století. Jde o velmi významnou osobnost, o které se učí už žáci na základní škole. Že jde o zakladatele evoluční teorie, by měl vědět každý. Jen málokdo ale ví, že se věnoval také poměrně zvláštní dietě. Ochutnával vše, s čím se v životě setkal a co zkoumal. A to zahrnovalo například i jestřáby či sovy.

Všechno to pro Darwina začalo už při studiích na škole, kde byl prezidentem univerzitního klubu. Cílem tohoto uskupení bylo hledat podivné druhy masa, které může člověk ochutnat, vysvětluje The Facts Site.

S úspěchem se nesetkal

Darwin během studia na škole zkoumal celou řadu živočichů, a to včetně nejrůznějších brouků a exotických tvorů. A zpočátku byli ostatní studenti vděční, že mohli v rámci výzkumů ochutnávat různé druhy masa.

Kupodivu u hmyzího masa vše proběhlo bez problémů, projekt ale ztroskotal ve chvíli, kdy chtěl Darwin po ostatních, aby ochutnali sovu, píše All That’s Interesting. Sám vědec se rozhodl s testováním chutí nepřestávat ani po škole a pokračoval v pojídání nejrůznějších zvířat i později.

Nejlepší maso, které kdy ochutnal

Darwin během svých výzkumů hodně cestoval a ve světě měl šanci ochutnat velkou spoustu druhů masa. Podle jeho slov bylo nejchutnější maso ze zvířete, které popsal jako kachnu spojenou s leguánem, zároveň ale také jako dvacetikilového hlodavce.

Až později vyšlo najevo, že se jednalo o pásovce. Jediné jídlo, kterého Darwin kdy litoval, byla večeře připravená lodním kuchařem v roce 1833. Tehdy totiž konzumoval vědec divokého nandu. Když mu byla informace řečena, uvědomil si, že toto zvíře ještě nezkoumal.

Pokusil se v kuchyni zachránit veškeré ostatky, podařilo se mu ale získat pouze hromadu peří a hlavu, na kterých nebyl schopen udělat důkladný rozbor zvířete.

Přesto ale následně pokračoval vědec ve své zálibě a ochutnával i nadále každé zvíře, které nově potkal. Domníval se totiž, že mu chuť masa může pomoci s vědeckými závěry. Zároveň ale přiznal, že byl také jednoduše zvědavý a chtěl znát chutě všech druhů masa, které se na světě dají objevit.

Zdroj: NPR, All That’s Interesting, Britannica, The Facts Site

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články