Reverzní dieta: Způsob, jak se při hubnutí vyhnout jojo efektu

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Reverzni dieta
Zdroj: Shutterstock

Existuje celá řada diet, které slibují rychlé hubnutí. Je ale třeba dávat si pozor na to, abyste po jejich dodržování nepřešli ke starým návykům. Jojo efekt je nebezpečí, které hrozí velmi často. Shozená kila pak velmi rychle naberete zpět. Pomoci nicméně může takzvaná reverzní dieta.

Když se řekne dieta, mhono lidí si myslí, že jde jenom o způsob, jak zhubnout. Ve skutečnosti se ale dají diety dodržovat z mnoha důvodů. Ta reverzní slouží především k zachování váhy a k tomu, abyste se vyhnuli jojo efektu.

Dieta, při které kalorie navyšujete

Pokud chce člověk zhubnout, většinou to znamená snížit počet přijímaných kalorií. Jenomže většina diet netrvá věčně. A po jejich skončení se pak vracíte ke starému režimu a kila opět nabíráte, vysvětluje Barbend.

Reverzní dietu byste měli začít dodržovat ve chvíli, kdy jste ukončili svůj nově nastavený životní styl. Pomůže vám vyrovnat se se změnami. Kalorie při ní sice nabíráte, to ale takovým způsobem, aby u vás k jojo efektu nedošlo.

S dietou začněte ihned po ukončení původního hubnoucího plánu, radí Cleveland Clinic. I několik dní totiž stačí tělu k tomu, aby kilogramy začalo nabírat zpět.

Jak na reverzní dietu?

Reverzní dieta znamená navyšování kalorií, ale velmi pomalé a postupné. V prvních dvou dnech byste měli konzumovat zhruba o 100 kalorií více než během diety. Následně si po dva týdny udržujte kalorie zhruba o 300 výše.

V dalších dvou týdnech zvyšte příjem kalorií o 500 až 700. Důležité je kontrolovat pravidelně každé tři dny váhu. Pokud nadále hubnete, nebo se udržujete na stejné úrovni, je vše v pořádku. V opačném případě je třeba navýšený počet kalorií snížit, radí Health.

U reverzní diety příliš nezáleží na tom, co jíte. Vyhýbat byste se měli sladkým nápojům a tučným jídlům, konzumujte naopak hodně ovoce a zeleniny. Zakázáno ale není v rozumném množství v podstatě nic.

Zdroj: Forbes, Health, Healthline, Cleveland Clinic, Barbend

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články