Pokud patříte k milovníkům kávy, pravděpodobně doma máte kávovar, který využíváte minimálně jednou denně, možná i častěji. Je ale třeba myslet na to, že jako každý spotřebič, i tento potřebuje jistou péči. A nejde jen o to ho po přípravě kávy propláchnout a otřít z něj nečistoty.
Podobně jako rychlovarnou konvici, i kávovar je ideální čistit po každém použití. Ačkoli to podle webu Consumer Repost ve skutečnosti dělá málokdo. Zaděláváte si tím ale na problémy. A to nejen se samotným kávovarem, ale také s vaším zdravím.
Ráj pro bakterie
Každodenním používáním se kávovar zanáší. Zůstává v něm stojatá voda, ve které se velmi snadno tvoří vodní kámen, upozorňuje Good Housekeeping.
Ten způsobuje nejen to, že se přístroj po čase může zničit, ale také změní chuť připravované kávy. Navíc je taková voda doslova rájem pro bakterie a další mikroorganismy. Na kávě si tak nepochutnáte a ještě vám po ní nejspíš bude špatně.
Jak kávovar správně čistit?
Po každém použití je třeba kávovar propláchnout čistou vodou, a to minimálně jednou, ideálně však alespoň dvakrát, radí Better Homes & Gardens. Jakmile na to zapomenete, zvyšujete hned riziko, že příští káva do vašeho těla kromě kofeinu dostane také dávku bakterií.
Zásobník na vodu a překapávač se dají obvykle u kávovaru odejmout, je proto dobré je umýt zvlášť pod horkou vodou. Pravidelně kontrolujte a měňte také filtr. Nikdy v něm nenechávejte prázdné kapsle, ty jsou totiž už po několika hodinách plné mikroorganismů.
Odolnější skvrny na plastových částech kávovaru můžete vydrhnout pomocí jedlé sody a vody s citronem. Pokud se budete o svůj kávovar starat pravidelně, prodloužíte tím jeho životnost a také si svůj oblíbený nápoj daleko více vychutnáte.
Zdroj: Better Homes & Gardens, Good Housekeeping, Real Simple, Consumer Repost
Autor: Šárka Cvrkalová