Existuje více než 300 druhů těstovin a ještě mnohem více jejich tvarů. Jedním z těch nejextravagantnějších jsou vroubkované vývrtky, které původně nesly jméno po slavném italském zpěvákovi.
Cavatappi jsou bezvaječné těstoviny ve tvaru vývrtky, které se podle serveru Mental Floss poprvé objevily v 60. letech 20. století. Jejich původní název však zněl cellentani, na počest slavného italského popového zpěváka Adriana Celentana.
Celentano si totiž svým živelným vystupováním na pódiu vysloužil přezdívku „moleggiato“, tedy „pružina“. A těstoviny dnes známé pod jménem cavatappi takovou stočenou pružinu připomínají.
Recept na těstoviny cavatappi se sýrovou omáčkou
Cavatappi se hodí zejména k omáčkám s hustší konzistencí, které zachytí ve svých vroubkách. Skvělou kombinaci tvoří třeba se sýrovou omáčkou.
Na těstoviny cavatappi se sýrovou omáčkou podle webu Izzy Cooking budete potřebovat 220 g těstovin cavatappi, 1/2 lžíce soli, 2 lžičky olivového oleje a na omáčku 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 1/8 lžičky černého pepře, 1 ¼ hrnku studeného mléka, 3/4 hrnku tučné smetany, 2 ½ hrnku nastrouhaného sýra čedar a nasekanou petrželku na podávání.
Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte čtvercovou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm a dejte ji stranou. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Vařící vodu osolte a přidejte těstoviny cavatappi. Vařte, dokud nejsou al dente. Těstoviny sceďte a pokapejte olivovým olejem, aby se nelepily. Nechte je vychladnout a připravte si mezitím sýrovou omáčku.
V hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte mouku, sůl a pepř. Rozšlehejte a vařte 2 minuty. Za stálého míchání postupně přilévejte studené mléko a hustou smetanu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte několik minut, dokud na povrchu neuvidíte bublinky. Poté pokračujte ve vaření další 2 minuty.
Odstavte z ohně a přidejte 1 hrnek strouhaného sýra. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte uvařené cavatappi a promíchejte. Polovinu směsi nalijte do zapékací misky. Povrch posypte 1/2 hrnku sýra čedar. Přidejte zbývající směs a posypte ji zbylým sýrem. Pečte 15 až 20 minut nebo dokud se sýr nerozpustí. Posypte nasekanou petrželkou a podávejte horké.
Zdroj: Mental Floss, Izzy Cooking, Sporked
Autor: Dominika Jandorová