Zavzpomínejte na Buda Spencera a připravte si fazole z filmu, ve kterém zářil s Terencem Hillem

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
terence bud
Zdroj: Profimedia

Bud Spencer a Terence Hill ztělesňují jeden z kultovních televizních párů, jehož kousky baví již několikátou generaci televizních diváků. V jednom z jejich legendárních filmů se ve vedlejší roli objevují i fazole.

V roce 1959 si Bud Spencer a Terence Hill zahráli ve filmu „Annibale“, ale ve skutečnosti se poprvé setkali až o osm let později při natáčení snímku „Bůh odpouští, já ne!“ režiséra Giuseppeho Colizziho. Mezi Carlem Pedersolim a Mariem Girottim (skutečná jména Buda a Terence) od začátku proudila ta správná chemie.

Fazolová scéna

Průlomovým filmem dvojice se stal snímek Pravá a levá ruka ďábla, jehož ústřední postavou je líný pistolník, který dorazí do vesnice, kde s překvapením najde svého bratra vydávajícího se za šerifa, který (jak se později ukáže) je ve skutečnosti zloděj dobytka. A právě v tomto filmu se postava Terence Hilla cpe fazolemi z pánve.

Při vzpomínce na tyto záběry Terence podle webu A million steps řekl: „Před natáčením scén, kde jsem jedl fazole, jsem 24 hodin hladověl. To zabralo a nakonec byla scéna tak realistická, že se režisér rozhodl natočit ji jen jednou.“ S odstupem let si dvojice získala přízeň publika a respekt kolegů a filmařů. Přestože představitel Buda už tento svět opustil v roce 2016, se svým parťákem Terencem rozdávají prostřednictvím svých filmů radost dál.

Fazole Hilla a Spencera

Na fazole podle receptu, který se objevil ve filmu Pravá a levá ruka ďábla, budete potřebovat podle webu Food52: 2 lžíce olivového oleje, 1 svazek šalotky, bílé a zelené části nakrájené na plátky, 5 stroužků česneku lehce rozdrcených, 6 plátků pancetty nakrájených na proužky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 hrnky červených fazolí, 3 hrnky kuřecího vývaru nebo vody, 1 lžíci hnědého cukru, 2 papriky Poblano, namočené, zbavené semen a nakrájené nahrubo, 3 snítky tymiánu, 1 svazek petrželky, 1 lžíci červeného vinného octa, 2 hrnky suchého, ovocného červeného vína, sůl a pepř.

Fazole namočte přes noc do vody nebo je přiveďte k varu a nechte ve vodě, dokud nevychladnou, v obou případech vodu vylijte. Na olivovém oleji jemně orestujte šalotku, česnek, přidejte pancettu a vařte na středním plameni, dokud tuk nezačne trochu vytékat.

Přidejte rajčatový protlak a scezené fazole s takovým množstvím kuřecího vývaru, nebo vody, aby byly zcela ponořené. Přidejte cukr, papriku a bylinky, promíchejte a přiklopte. Vařte, dokud fazole nezměknou, a občas přidejte další vývar nebo vodu. Nakonec přilijte ocet a červené víno. Vařte bez pokličky, dokud se víno nevstřebá. Podle chuti přidejte čerstvě mletý černý pepř a sůl. Podávejte s křupavou bagetou a sladkým máslem.

Zdroj: Food52, A million steps, ČSFD
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články