Nejspíš každý z nás si už někdy dal kávu ve Starbucksu, nebo alespoň o tomto podniku slyšel. V dnešní době kavárny nabízejí nápoje mnoha příchutí. Obvykle jde ale o takové, které bychom si s nápojem spojili. Čínské pobočky tohoto obchodníka nicméně nedávno překvapily kávou s příchutí bůčku.
Většina z nás si dovede představit, že si dáme k obědu kus dobrého vepřového masa a potom k dezertu kávu. V tomto případě se nicméně kavárna rozhodla spojit všechno do jednoho.
Spojení všech chutí
Novinkou v čínských kavárnách je teplé latté, které je smícháno s krémovou omáčkou a zdobí ho kus vepřového bůčku. Ačkoli novinka vyvolala řadu rozporuplných reakcí, podle mnohých se dalo něco podobného očekávat.
V historii míchání nápojů se totiž slaná mastná jídla používají už dlouho, především pak ve spojení s alkoholem, uvádí ITV.
Káva se podává hořká. Spojuje tak chuť tohoto nápoje se slaným masem, pokud ale zákazníci chtějí, mají samozřejmě možnost si ji dosladit. Podle Daily Mail je zatím nápoj velmi prodávaný, může se ale jednat jen o touhu lidí vyzkoušet novinku. Kolik lidí si kupuje kávu opakovaně, to zatím známo není.
Pocta čínské kuchyni
Server Sora News 24 uvádí, že nápoj vznikl jako pocta vepřovému pupku, který je tradičním jídlem čínské kuchyně. V zemi je pokrm známý jako Dongpo Braised Pork Flavor Sauce.
Připravuje se obvykle z dušeného či grilovaného bůčku, který se zalívá sladkou smetanovou omáčkou s karamelem, sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Už tato kombinace je pro mnohé z nás nepředstavitelná.
Kdybyste si chtěli na kávě s bůčkem pochutnat, dáte za ni asi 70 jüanů, což je v přepočtu zhruba 225 korun českých. Je otázkou, jak dlouho bude nápoj v kavárně k dispozici, pravděpodobně záleží na tom, jak se v dalších měsících osvědčí u hostů.
Zdroj: Sora News 24, Daily Mail, Telegraph, ITV, Medium, Kupi
Autor: Šárka Cvrkalová