Černý kořen, salsify či španělský hadí mord – různé názvy pro jednu zeleninu. Pěstuje se pro svůj chutný kořen a také pro své léčebné vlastnosti. Je výbornou a zdravou náhradou za přílohy k masu.
Černý kořen patří mezi ten typ zeleniny, kolem které v obchodě projdete a vůbec nepřemýšlíte nad tím, k čemu slouží.
Nejlepší je domácí
Jedná se o kořenovou zeleninu a z jednoho semene vyroste dlouhý tenký kořen zakončený zelenými špičatými listy.
Zvenku je černý, ale uvnitř je krémově bílý. Vaří se oloupaný, což je častým důvodem, proč se mu lidé vyhýbají. Při loupání totiž kořen vylučuje lepkavou mízu.
Server Farm Plastic Supply uvádí, že na základě jejich zkušeností kořeny kupované v obchodě produkují více mízy než domácí.
Pokud se rozhodnete jej pěstovat doma, berte na vědomí, že preferuje hluboké, jemně strukturované a dobře odvodněné půdy s dobrou schopností zadržovat vodu.
Web Extension doporučuje zasít semena do prohnojené zeminy cca 1,2 cm hluboko do řádků 6,5 cm od sebe. Následně udržujte půdu vlhkou, protože černý kořen potřebuje stálý přísun vody.
Černý kořen následně skladujte při teplotě kolem 0 °C a v dobré vlhkosti. Při správném skladování by pak kořeny měly vydržet asi šest měsíců.
Kořen plný zdravých látek
Černý kořen má dle serveru Organic facts mnoho zdravotních přínosů, mezi které patří snižování krevního tlaku, posilování imunity či zlepšení krevního oběhu.
Kořen má velmi významný podíl železa, draslíku, vápníku, manganu, fosforu, hořčíku a mědi, stejně jako vitamínů včetně kyseliny askorbové, kyseliny pantothenové, thiaminu, riboflavinu, folátu a vitamínu B6.
Právě kvůli železu a mědi černý kořen dle serveru Health With Food napomáhá například lepšímu růstu vlasů, protože železo pomáhá udržovat vlasové folikuly zdravé.
Navíc se velmi hodí při dietách, protože 100 g syrového kořene obsahuje pouze 73 kalorií. Zároveň má ale vysoký obsah prospěšných látek, které je důležité při dietě doplňovat.
Skvělá a zdravá příloha
Základem vaření je dle webu Where Is My Spoon výběr vhodného kořene. Měli byste volit stejně tlusté, aby nehrozilo, že se některé uvaří, zatímco jiné budou ještě nedovařené.
Kořeny oloupejte a ihned vkládejte do vody, protože mají tendenci rychle žloutnout. Jakmile máte všechny kořeny připravené, dejte je ihned vařit.
Do hrnce s vodou přidejte sůl a cca 3 lžíce vinného octa a vařte 15–20 minut. Poté důkladně otřete papírovými utěrkami.
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte osušené kořeny a opékejte ze všech stran 5–7 minut, dokud nebudou zlatavé.
Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem a vmíchejte čerstvé bylinky dle vašeho výběru.
Takto připravený kořen se hodí jako příloha ke všem masům, a nahradí tak například brambory.
Zdroje: Farm Plastic Supply, Extension, Organic facts, Health With Food, Where is my spoon
Autor: Soňa Jiroutová