Nezadržitelně se blíží konec roku a s ním i sliby, že tentokrát to s novoročními oslavami nepřeženete. Ráno se ale opět probouzíte s kocovinou a slibujete si, že už fakt nebudete pít, jen když se vám udělá lépe. Co ale kocovinu vlastně způsobuje a co se ve vašem těle odehrává?
Silná bolest hlavy, třes, sucho v puse, nevolnost, zvracení či bolest kloubů. To všechno patří mezi příznaky kocoviny, která je trestem za nadměrné pití alkoholu.
Kde vlastně slovo vzniklo?
Kocovina však původně znamenala výtržnost a dle serveru Prima ZOOM vzniklo toto slovo obměnou slova kočičina. Tímto slovem se v roce 1848 označovaly aktivity proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi.
Kristián Kotz z Dobrše se snažil zabránit národnímu obrození a zatýkal radikály. S dnešním významem toho tak tento původ nemá moc společného.
Dle Ferdinanda Strejčka slovo svůj význam dostalo z německého Katzenjammer, což lze volně přeložit jako „kočičí nářek“ a začali ho požívat studenti v 60. letech. A slovo převedli do české podoby.
Otrava těla
Server Atkin uvádí, že kocovina je způsobena zejména silnou dehydratací. Na kocovinu si tak zaděláváte již předtím, než jste začali pít, pokud jste ten den vynechali pitný režim.
Alkohol (respektive ethanol v něm obsažený) se v těle přetvoří na acetaldehyd, což je silný jed.
Játra se snaží, jak mohou, aby acetaldehydu zůstalo v těle minimum, ale pokud je množství alkoholu velké, tak nemohou stíhat a vzniká tak velký nadbytek tohoto jedu.
Server Venira pak vysvětluje, že čím déle v těle acetaldehyd setrvává, tím intenzivnější je i samotná ranní kocovina.
Jednoduše řečeno si alkoholem otrávíte tělo a to má pak co dělat, aby se s následky vyrovnalo.
Genetika
Kocovina je však u každého jiná. Zatímco někomu je ráno chvíli špatně a odpoledne již funguje, jiný trpí klidně tři dny. Čím to je? Dle serveru Prima ZOOM za to mohou geny.
Zmíněný acetaldehyd se totiž odbourává pomocí kyseliny octové. A pokud máte geneticky dané, že tento enzym máte nižší, trvá tělu déle zpracovat acetaldehyd, a tedy máte delší kocovinu.
Myslím, že sem se právem hodí ironická poznámka puberťáků „díky, mami a tati“.
Jak kocovinu zmírnit?
Je zřejmé, že úplně nejlepší by bylo nepít alkohol. My však budeme realisté a budeme předpokládat, že si chcete oslavu užít a něco vypít.
Jak tedy zmírnit následky? První rada již byla zmíněna: pitný režim. Pokud víte, že večer budete pít alkohol, věnujte přes den zvýšenou pozornost pitnému režimu.
Samozřejmostí by pak mělo být prokládání alkoholu nealkoholickými nápoji. Když pak přijdete domů, tak před spaním ještě vypijte co nejvíce nealko nápojů.
Studie dle National Library of Medicine dle výsledků ukázala, že hladina alkoholu v krvi je závislá na jídle. Pokud se před pitím najíte nebo konzumujete jídlo při pití, je hladina alkoholu v krvi nižší, než když pijete nalačno. Takže rada číslo dvě: pořádně se najezte.
Server Atkin také doporučuje konzumovat spíše gin, vodku, pivo či bílé víno, protože neobsahují kongenery. To jsou látky vznikající při fermentaci, a pokud je vámi vybraný alkohol obsahuje, zvyšuje to šanci na nepříjemnou kocovinu.
Pomůže nějaký lék?
Server Zprávy z MUNI přináší smutnou odpověď, na kocovinu lék neexistuje. Ačkoliv se v lékárně nachází několik doplňků stravy, které to slibují, nepomohou vám.
Na kocovinu si můžete vzít například aspirin nebo nějaký ibuprofen, ale musíte si uvědomit, že se jedná o další zátěž na vaše játra a nemělo by se to stát pravidelnou součástí vašeho víkendového života.
Také se nedoporučuje pít káva, protože vaše tělo je dehydrované a káva odvodňuje. Ideální snídaní po těžké noci jsou pak dle zmíněného serveru vajíčka.
A ti nejpovolanější, lékaři, doporučují na stránkách Nemocnice Šumperk masitý vývar nebo česnečku. Vývar totiž doplní tekutiny a zklidní žaludek.
Zdroje: Prima ZOOM, Naše řeč, Venira, Atkin, National Library of Medicine, Zprávy z MUNI, Nemocnice Šumperk
Autor: Soňa Jiroutová