Bez nakládaného hermelínu si nedokážu silvestrovský večer představit. Je jedno, jestli trávím večer s rodinou, nebo jsem pozvaná na přátelskou párty, kam nějaké to jídlo vždycky donesu. Tenhle pokrm při čekání na půlnoc a nový rok zkrátka nesmí chybět.
Je třeba myslet na to, že hermelín potřebuje pár dní k tomu, aby se prolnuly všechny chutě z nálevu a aby chutnal jednoduše skvěle. Připravte si ho tak alespoň 3 dny před silvestrem. Samozřejmě čím déle se bude nakládat, tím lépe. Začít tak můžete už 14 dní předem.
Co budete potřebovat
Na přípravu nakládaného hermelínu budete potřebovat 1 hermelín, červenou mletou papriku, 5 stroužků česneku, celý pepř, 2 bobkové listy, nové koření, cibuli, slunečnicový olej, feferonky a koření na grilovanou zeleninu.
Z tohoto množství připravíte jednu sklenici hermelínu, já obvykle dělám minimálně tři, protože se velmi rychle sní. Pokud máte rodinu nebo přátele, kteří jsou milovníky sýrů, doporučuji vám postupovat stejně.
Feferonky a česnek přidávejte podle své chuti, někdo má rád sýr více kořeněný, jiní ocení, když nebude tolik pálit. Každopádně čím víc feferonek a česneku použijete, tím bude jídlo zdravější.
Jak na přípravu
Hermelín nejprve podélně rozřízněte, aby vám vznikla dvě stejná kolečka. Potom ho po obvodu obalte v červené paprice. Pokud chcete chuť pikantnější, použijte mletou pálivou papriku.
Prolisujte česnek, utřete ho s grilovacím kořením a potřete jím řeznou plochu hermelínu. Potom ho dejte do sklenice a přidejte k němu veškeré koření a cibuli nakrájenou na široká kolečka. Přidejte ještě 2 stroužky česneku a na proužky pokrájenou papriku.
Vše potom zalijte slunečnicovým olejem až po okraj sklenice. Takto sýr uzavřete víčkem a nechte ho v chladné místnosti několik dní uležet. Ideální je sklep nebo spíž, nedávejte ho do lednice. Na silvestra podávejte pokrm s čerstvým chlebem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová