Cukroví o Vánocích pečeme nejen proto, aby si ho vychutnala naše rodina. Chceme také, aby si pohoštění užili naši přátelé. V dnešní době ale mnoho lidí jí tak trochu alternativně. A to buď z vlastního přesvědčení, nebo kvůli zdravotním problémům. Připravte se i na tuto situaci.
Máte v rodině nebo mezi známými někoho, kdo žije veganským stylem života? Nebo chcete letos připravit cukroví pro přátele s cukrovkou či alergií na lepek? Ve všech případech existuje nějaké řešení a my pro vás máme tři recepty, díky kterým si poradíte se vším.
Vanilkové rohlíčky pro diabetiky
Pokud znáte někoho, kdo má cukrovku, nejspíš se bojíte, že si na Vánoce na cukroví moc nepochutná. Pokud mu ale připravíte tyhle vanilkové rohlíčky, může si je v malém množství dát bez výčitek.
Ve vodě rozpusťte dvě tablety sladidla, prosejte na vál 150 gramů mouky, přidejte vanilku, vajíčko, 50 gramů drcených ořechů, 80 gramů másla a rozpuštěné sladidlo. Vytvořte těsto, které nechte odpočívat v lednici. Po hodině z něj tvarujte rohlíčky a pečte je na 180 °C asi 12 minut.
Bezlepkové ovocné kuličky
V případě, že někdo z vašich blízkých nesmí lepek, připravte mu nepečené cukroví. To se obvykle dělá z kondenzovaného mléka, které se smíchá například s kokosem. Udělat můžete ale třeba také ovocné kuličky.
100 gramů rozinek namočte ve vodě a nechte změknout. Dejte je do mixéru společně s 50 gramy kokosu a 100 gramy ořechů. Přidejte 50 gramů slunečnicových semínek a 100 gramů ovesných vloček. Vytvořte směs, kterou pak dosladíte medem a připravíte z ní kuličky. Ty můžete ještě obalit v kokosu či oříšcích.
Veganské brownies
Pokud je někdo z vaší rodiny či přátel vegan, cukroví se pro něj vymýšlí složitě. Tito lidé nejedí žádné živočišné produkty, tedy mléko, vajíčka ani máslo. Na tomto raw brownies si ale pochutnají.
Hrnek vlašských ořechů rozmixujte se stejným množstvím datlí. Do drobenky přidejte hrnek kakaa, 2 lžíce medu, skořici a 5 lžic kokosu. Hmotu pak dejte do zapékací mísy, kde ji necháte ztuhnout. Nepečené brownies můžete ještě posypat kokosem nebo kousky oříšků.
Zdroj: Magazín recepty, iReceptář, iDNES
Autor: Šárka Cvrkalová