Šuhajdy: Nepečené vánoční cukroví s mnoha druhy náplně

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Cokoladove suhajdy
Zdroj: Profimedia

Šuhajdy jsou cukroví, které mnoho mých známých na Vánoce nedělá. Já je ale připravuji každý rok. A obvykle minimálně ve dvou variantách. Tohle jednoduché cukroví totiž můžete udělat hned s několika náplněmi, stačí si vybrat.

Šuhajdy jsou nepečený druh cukroví, který můžete klidně připravovat i na poslední chvíli jen pár dní před Vánoci. Základem na ně je cukr, čokoláda a máslo. Jsou tak hodně kalorické, zato ale chutnají naprosto skvěle.

Čokoládový základ

Na přípravu základu pro šuhajdy budete potřebovat 400 gramů čokolády na vaření, 120 gramů ztuženého rostlinného tuku nebo másla a cukr. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte cukr a tuk a vše promíchejte.

Následně je třeba pracovat rychle, aby vám čokoláda nezatuhla. Připravte si papírové košíčky, do kterých naspod nalijte trochu čokolády. Na ni lžičkou přidejte náplň podle vlastního výběru a košíček pak dolijte čokoládou.

Navrch čokolády pak můžete přidat třeba mandli, lískový oříšek nebo ji posypat nasekanými vlašskými ořechy. Košíčky uchovávejte ideálně v lednici a před konzumací je minimálně na hodinu vytáhněte do pokojové teploty.

Jak na náplně?

Mojí nejoblíbenější náplní je oříšková. Tu připravíte ze 150 gramů mletých ořechů, 200 gramů cukru a 100 mililitrů mléka. To nechte přejít varem a smíchejte s ostatními surovinami. Přidat můžete podle chuti také rum.

Dále tradičně dělám náplň ze slaného karamelu. Na tu si připravte 200 gramů cukru, 90 gramů nakrájeného másla, 110 mililitrů smetany a 3/4 lžičky soli. Smetanu nechte přejít varem, rozpusťte v ní máslo a cukr a směs osolte.

Dalšími druhy náplní mohou být například kávová, pistáciová, z bílé čokolády nebo vaječného koňaku. Fantazii se meze nekladou a je jen na vás, jakým způsobem si nakonec šuhajdy vychutnáte.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články