Kofilové slzičky: Linecké cukroví tak trochu jinak

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Kofilove slzicky
Zdroj: Profimedia

Linecké cukroví je vánoční tradice. Dělám ho každý rok. V posledních letech jsem si ale velmi oblíbila kofilové slzičky, které ho v základu svým způsobem připomínají. Chutnají ale po čokoládě a kávě a většina mého příbuzenstva se po nich může utlouct.

Linecké je jednoduše máslové cukroví, které slepíte marmeládou po dvou kusech k sobě. A kofilové slzičky mají stejný základ, nicméně jsou doplněné o čokoládovou polevu. Připravte si je letos i vy.

Co budete potřebovat

Na přípravu cukroví budete potřebovat 175 gramů hladké mouky, 125 gramů másla, 60 gramů moučkového cukru, 1 žloutek a vanilkový cukr. Na polevu si připravte 60 gramů cukru, 1 vejce, 125 gramů másla a čokoládu kofilu.

Ta chutná po kakau a kávě, přesto ji ale ocení i děti. Minimálně u nás jdou na dračku slzičky právě u mladšího osazenstva. Na slepení cukroví použijte marmeládu, já používám domácí jahodovou.

Jak na přípravu

S kofilovými slzičkami začněte minimálně týden před Vánocemi. Potřebují několik dní na to, aby se jejich chutě rozležely a aby cukroví krásně zkřehlo. První den si připravíte těsto.

Jednoduše smíchejte veškeré ingredience na něj, vytvořte bochánek a ten zabalte do potravinářské fólie. Takto připravené těsto umístěte přes noc do ledničky. Druhý den ho vyndejte, nechte hodinu povolit a potom z něj vyválejte plát.

Z toho vykrajujte slzičky. Můžete samozřejmě zvolit i jiné tvary, třeba kosočtverce nebo lístečky, u nás se ale tradičně dělá tento. Cukroví potom pečte v troubě na 180 °C asi 12 minut. Polovinu slziček potom obalte v polevě.

Tu vytvoříte rozehřátím čokolády a jejím smícháním s máslem, vajíčkem a cukrem. Následně pak marmeládou slepujte vždy jednu slzičku čokoládovou a jednu bez polevy. Dozdobit můžete cukroví tím, že doprostřed umístíte třeba kousek mandle nebo vlašského ořechu.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články