Makové kytičky: Zdravé cukroví s máslovou náplní

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Peceni cukrovi
Zdroj: Shutterstock

Makové cukroví byste si rozhodně na Vánoce připravit měli. Kromě toho, že chutná skvěle, je mák také velmi zdraví prospěšnou potravinou. Poradíme vám, jak na jednoduché makové kytičky, které zmizí z mísy s cukrovím jako první.

Mák obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než mléko, uvádí Healthline. Dodává našemu tělu také kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit.

Obsahuje kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, doplňuje WebMD. Dále je v něm velké množství vitamínů a také omega-3 mastné kyseliny. Využít ho při pečení vánočního cukroví se tak rozhodně vyplatí.

Makové kytičky

Makové kytičky jsou jednoduchý druh slepovaného cukroví. Jejich příprava není nijak pracná a například do vykrajování tvarů můžete bez obav zapojit i děti. Vyzkoušejte si tento recept letos i vy.

Na těsto budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 125 gramů máku, 125 gramů moučkového cukru a 125 gramů másla. Na krém si připravte 2 decilitry mléka, 80 gramů másla, 80 gramů cukru a hrst zavařeniny podle uvážení.

Jak na přípravu cukroví

Pokud jste si mák nekoupili předem jemně pomletý, namelte ho. Potom ho smíchejte s hladkou moukou a změklým máslem a cukrem. Vytvořte tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Potom z něj udělejte placku a vykrajujte kytičkovou formičkou tvary. Ty pečte v troubě na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí vždy dvě kytičky spojte k sobě krémem.

Ten připravíte jednoduše smícháním všech ingrediencí. Cukroví je potom vhodné dát do plastové krabičky s kouskem jablka, aby do Vánoc krásně zkřehlo. Udržujte ho v chladu, ideálně tedy v ledničce nebo třeba na balkoně.

Zdroj: Healthline, WebMD, Health News, Pro ženy, Český rozhlas Brno

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články