Makové cukroví byste si rozhodně na Vánoce připravit měli. Kromě toho, že chutná skvěle, je mák také velmi zdraví prospěšnou potravinou. Poradíme vám, jak na jednoduché makové kytičky, které zmizí z mísy s cukrovím jako první.
Mák obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než mléko, uvádí Healthline. Dodává našemu tělu také kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit.
Obsahuje kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, doplňuje WebMD. Dále je v něm velké množství vitamínů a také omega-3 mastné kyseliny. Využít ho při pečení vánočního cukroví se tak rozhodně vyplatí.
Makové kytičky
Makové kytičky jsou jednoduchý druh slepovaného cukroví. Jejich příprava není nijak pracná a například do vykrajování tvarů můžete bez obav zapojit i děti. Vyzkoušejte si tento recept letos i vy.
Na těsto budete potřebovat 150 gramů hladké mouky, 125 gramů máku, 125 gramů moučkového cukru a 125 gramů másla. Na krém si připravte 2 decilitry mléka, 80 gramů másla, 80 gramů cukru a hrst zavařeniny podle uvážení.
Jak na přípravu cukroví
Pokud jste si mák nekoupili předem jemně pomletý, namelte ho. Potom ho smíchejte s hladkou moukou a změklým máslem a cukrem. Vytvořte tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do ledničky.
Potom z něj udělejte placku a vykrajujte kytičkovou formičkou tvary. Ty pečte v troubě na 180 °C asi 12 minut. Po vychladnutí vždy dvě kytičky spojte k sobě krémem.
Ten připravíte jednoduše smícháním všech ingrediencí. Cukroví je potom vhodné dát do plastové krabičky s kouskem jablka, aby do Vánoc krásně zkřehlo. Udržujte ho v chladu, ideálně tedy v ledničce nebo třeba na balkoně.
Zdroj: Healthline, WebMD, Health News, Pro ženy, Český rozhlas Brno
Autor: Šárka Cvrkalová