Sýrové suflé: Slaný dezert, kterým překvapíte rodinu i hosty

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Syrove sufle
Zdroj: Shutterstock

Když se řekne suflé, vybaví si většina lidí pravděpodobně sladký čokoládový dezert. Víte ale, že se dá tento pokrm udělat i sýrový? Vyzkoušejte si ho doma připravit a překvapte své hosty netradičním poobědovým pohoštěním.

Suflé je zapečený pokrm, ve kterém hlavní roli hrají rozšlehané bílky. Při pečení se vzduchové bubliny ve vaječných bílcích rozšiřují a nafukují suflé nad vršek pokrmu. Název tohoto typického francouzského jídla je odvozen od francouzského slovesa souffler, což znamená foukat nebo nafukovat, vysvětluje Master Class.

Slané suflé

Ačkoli typicky se suflé dělá jako sladký dezert, nikde není psáno, že se jedná o pravidlo. Pokrm se dá velmi dobře připravit také ve slané verzi. Toto netradiční jídlo se hodí jako dezert po obědě nebo například samostatně jako večeře.

Na přípravu slaného suflé budete potřebovat 45 gramů nesoleného másla, 100 gramů strouhaného sýru Grana Padano, 3 lžíce mouky, šálek plnotučného mléka, sůl, pepř, lžíci hořčice, 4 žloutky, 5 bílků a 85 gramů strouhaného polotuhého sýru (ideálně čedaru).

Jak na přípravu pokrmu

Malé zapékací misky na suflé (takzvané kokotky) vymažte máslem a vysypte strouhaným sýrem Grana Padano. Takto připravené je dejte na chvíli do lednice, zatímco si připravíte směs na samotné suflé.

V malém hrnci rozpusťte 3 lžíce másla na středně vysokou teplotu. Přidejte mouku a metličkou vytvořte pastu. Za stálého šlehání přidávejte mléko. Omáčku míchejte, dokud nezhoustne. Dochuťte ji solí a pepřem a nechte vychladnout.

Do zchladlého bešamelu zašlehejte hořčici a poté také žloutky, postupně jeden po druhém, aby byla směs krásně jemná. Z bílků ušlehejte sníh, který potom do bešamelu opatrně vmíchejte. Na závěr promíchejte směs s nastrouhaným čedarem.

Těsto na suflé dejte do připravených zapékacích misek, naplňte je až po vnitřní okraj. Přeneste suflé do trouby a pečte, dokud dobře nevykyne a pěkně zhnědne navrchu. Mělo by to trvat asi 30 minut při 200 °C.

Suflé se potom podává přímo v kokotkách na talířku dozdobené čerstvými listy salátu a rajčaty. Můžete ho ještě posypat strouhaným sýrem, solí a pepřem.

Zdroj: Cooking, Master Class, Serious Eats

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články