Paštika se obvykle dělá z jater. Nemusí to být ale pravidlem. Tahle pomazánka, která chutná skvěle s čerstvým chlebem, se dá vytvořit například i z hub. A pochutnat si tak na ní mohou i vegetariáni a vegani.
Houbová sezóna je ještě stále v plném proudu. Pokud už nevíte, co s houbami, tenhle recept vám alespoň trochu usnadní život. Vyzkoušejte si houbovou paštiku připravit doma i vy.
Zdravé houby
Houby mají prokazatelně přínosný vliv na lidské zdraví. Ukrývají v sobě celou řadu vitamínů a minerálních látek. Samozřejmě se jejich množství liší podle druhu, obecně jsou ale houby považovány za velmi zdravý pokrm, uvádí WebMD.
Obsahují vitamíny ze skupiny B, ale také velké množství vitamínu D, který dokážou absorbovat ze slunce. K nejvíce obsaženým minerálním látkám v houbách patří hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník a železo.
Jak na veganskou paštiku
Na přípravu veganské paštiky budete potřebovat 1 šálek vlašských ořechů, lžíci citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, šalotku, šalvěj, tymián, 500 gramů hub, čtvrt šálku suchého bílého vína, špetku soli a špetku pepře.
Ořechy dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Vymačkejte do ní citronovou šťávu a nechte je 12 hodin máčet. Potom je smažte na pánvi na olivovém oleji asi 5 minut.
Následně k nim přihoďte čerstvé houby, po pár minutách restování směs podlijte bílým vínem. Vařte směs, dokud se víno neodpaří.
Potom vše dejte společně s bylinkami do mixéru a rozmixujte. Směs přendejte do misky a uchovávejte ji v ledničce. Ideální je zkonzumovat paštiku do 5 dní.
Zdroj: My Custard Pie, Plantily, Nourished Kitchen, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová