Žádná potravina nevydrží v lednici věčně. Různé druhy masa mají různou trvanlivost. Víte, jak dlouho můžete v lednici nechat například kuřecí nebo vepřové?
Pokud maso zpracujete, v lednici by vám mělo vydržet okolo 3 až 4 dní. Některé druhy vydrží i dní 5. Vždy je ale bezpečnější ho do 2 dní zkonzumovat nebo ho dát do mrazáku, doporučuje Shifty Chevre.
Jak dlouho vydrží v lednici syrové maso?
Maso z běžného obchodu má obvykle na obalu uvedenou minimální trvanlivost. Jak je to ale v případě, že si koupíte čerstvé maso od řezníka? Záleží hodně na tom, o jaký druh se jedná.
Například syrová drůbež vám v lednici vydrží maximálně dva dny. V tomto směru takové kuřecí zcela propadá. Oproti tomu třeba vepřové a hovězí můžete nechat v ledničce i 5 dní, uvádí Family Handy Man.
Mleté maso, ať už se jedná o kterýkoli druh, byste měli spotřebovat maximálně do dvou dnů. Pokud ho dáte do mrazáku, rozhodně ho tam nenechávejte déle než 4 měsíce.
Pokud chcete, aby vám maso od řezníka vydrželo co nejdéle, vyndejte ho z papíru, pokud vám v něm bylo prodáno, a zabalte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Tím minimalizujte přísun vzduchu k němu, radí Real Simple.
Jak je to s uzeninami?
Pokud dáte do lednice balíček neotevřených párků, salámu nebo jiné uzeniny, vydrží takto zabalené i 14 dní. Jakmile je ale otevřete, je potřeba je ideálně do pěti dní zkonzumovat.
V mrazáku tyto potraviny vydrží maximálně jeden nebo dva měsíce. Slaninu můžete konzumovat i po pěti dnech v lednici. Co se týče u pultu kupovaných klobás, ty vydrží maximálně dva dny.
Zdroj: Mom 4 Real, Reader’s Digest, Southern Living. Family Handy Man, Real Simple, Shifty Chevre
Autor: Šárka Cvrkalová