Začíná období pečených salátů. S příchodem chladného počasí je důležité dbát na své zdraví a konzumovat hodně zeleniny, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a další látky podporující naši imunitu. Zároveň si chce ale člověk také dopřát něco teplého do žaludku.
Pečený salát je zjednodušeně řečeno cokoli, kde smícháte chuť pečené zeleniny s dalšími přílohami. Může se jednat o samotnou zeleninu jen s opečeným chlebem, o zeleninu s bramborami, nebo třeba s rýží či quinoou.
Pečená zelenina s opečeným chlebem
První druh salátu je velmi snadný. Na jeho přípravu budete potřebovat jen vaši oblíbenou zeleninu a starší chléb. Do vyššího pekáčku nakrájejte cibuli, rajčata, papriku všech barev, česnek a cuketu. Vše zasypte kořením na zeleninu a promíchejte.
Zeleninu opečte v troubě a mezitím si na pánvi na olivovém oleji připravte topinky, nebo udělejte ze staršího chlebu krutony. Jídlo je ideální zdravou lehčí večeří, která je plná vitamínů.
Pečený salát se sladkými bramborami
Pokud přemýšlíte nad něčím, co bude spíše plnohodnotným obědem, pečený salát se sladkými bramborami je pro vás možná tím správným tipem. Brambory jednoduše pokrájejte na malé kostičky a dejte péct s vybranou zeleninou.
Do salátu jsou vhodné cukety, papriky, sladkou chuť brambor skvěle doplní také česnek či avokádo. K tomuto salátu se hodí hořčičný dresing, který vytvoříte smícháním hořčice, medu a citronové šťávy.
Pečený salát s quinoou
Další oblíbená surovina, se kterou můžete pečenou zeleninu smíchat, je quinoa. Ta je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin, obsahuje také celou řadu vitamínů a minerálů.
Pokud tak přemýšlíte nad pokrmem bohatým na hořčík, zinek, měď a fosfor, vydejte se tímto směrem. Do salátu jsou vynikající papriky, rajčata, čerstvý špenát nebo třeba kapusta.
Zdroj: Taste of Home, Pinch of Yum, Half Baked Harvest, Justine Snacks
Autor: Šárka Cvrkalová