Pečení patří k mým vášním. Bylo mi ale líto, že moje výtvory si nemůže vychutnat kamarádka, která má problémy s lepkem. Dívala jsem se tak po bezlepkových receptech a objevila jsem jeden na čokoládové muffiny.
Tenhle dezert se dělá bez mouky. Kromě toho, že je vhodný pro lidi s bezlepkovou dietou, mohou ho ale jíst také vegetariáni a vegani. Je totiž mimo jiné i bez vajíček a bez oleje.
Zdravé čokoládové muffiny
Když jsem dělala jídlo poprvé, nebyla jsem si jistá, co z něj vznikne. Jak chcete upéct něco, do čeho nedáte mouku, vajíčka ani olej? Přesto jsem se ale rozhodla jídlo vyzkoušet připravit.
Byla jsem velmi mile překvapená a jsem ráda, že mohu dnes recept předat dál. Připravte si tyhle zdravé čokoládové muffiny doma i vy. Pohostit s nimi můžete doopravdy každého.
Jak na přípravu muffinů?
Na přípravu muffinů bude potřebovat lžíci mletého lněného semínka, 3 lžíce vody, čtvrt šálku ovesných vloček, půl šálku kakaa, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový extrakt, šálek javorového sirupu, půl šálku mandlového mléka a kousky čokolády.
V malé misce smíchejte lněné semínko s vodou a nechte směs 10 minut odstát. Vznikne vám hmota svou konzistencí připomínající gel. V mixéru smíchejte všechny zbylé ingredience a nakonec k nim přidejte i vzniknou hmotu.
Jakmile vám vznikne hladké těsto s kousky čokolády, rozdělte ho do košíčků na muffiny. Ty následně můžete ještě dozdobit nahoře čokoládovými lupínky.
Muffiny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Potom je nechte asi 5 minut vychladnout. Následně je můžete podávat. Jedí se jen tak samotné, dozdobit je ale můžete třeba čerstvým ovocem.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová