Pinsa: Vychutnejte si zdravější a stravitelnější verzi pizzy, kterou máte do 30 minut na stole

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pinsa
Zdroj: Shutterstock

Jak vypadá klasická pizza, to by asi dokázal říci každý. Sice existuje mnoho druhů, všichni se shodneme na tom, že jde o kulatou placku potřenou omáčkou a zdobenou sýrem a dalšími surovinami. Už jste ale slyšeli o pinse?

Pinsa je podle webu Italian Recipe Book zdravější a stravitelnější verze klasické pizzy. Název pokrmu pochází z latinského pinsère, což znamená natahovat, stlačovat a prodlužovat.

Hlavní rozdíly

Pizza i pinsa jsou jídla velmi podobná. V obou případech se jedná o těsto, které je potřené nejčastěji rajčatovým základem a posypané bylinkami, sýrem, šunkou či dalšími ingrediencemi. Jaké jsou tedy mezi těmito pokrmy rozdíly?

Prvním rozdílem jsou ingredience, ze kterých se dělá těsto. Zatímco klasická pizza se obvykle vyrábí z univerzální mouky a droždí, na pinsu budete potřebovat směs pšeničné, rýžové, sójové a špaldové mouky.

Druhým poznávacím znamením pizzy je její kulatý tvar. Obvykle se podává rozkrájená na trojúhelníčky. Naproti tomu pinsa může být šišatá a pro svou nepravidelnost je obvykle rozkrajována na čtverce či obdélníčky.

Recept na snadnou pinsu

Pokud si chcete připravit pinsu doma, budete potřebovat 80 gramů rýžové mouky, 120 gramů sójové mouky a 200 gramů špaldové mouky. Dále si připravte 2 šálky studené vody, olivový olej, 3 gramy droždí a špetku soli.

Na zdobení budete potřebovat 300 gramů žampionů, 200 gramů strouhaného sýru, 2 stroužky česneku, petržel, rajčatový protlak, sůl a pepř.

Všechny mouky smíchejte, přidejte k nim připravený kvásek, vodu, olej a sůl. Pak nechte těsto asi hodinu kynout. Poté z něj na plech vytvarujte placku. Tu potřete protlakem, ozdobte žampiony, nasekaným česnekem, petrželí a sýrem.

Pinsu můžete samozřejmě ozdobit podle svých chutí i dalšími surovinami, například cibulí, salámem nebo kukuřicí. Peče se v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 18–20 minut.

Zdroj: Eating Around Italy, Real Simple, Foods Guy, Italian Recipe Book, An Italian in my Kitchen

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články