Houbová káva: Zdravý nápoj, který byste ale neměli pít denně

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Houbova kava
Zdroj: Shutterstock

Patříte k milovníkům kávy? Možná máte dojem, že jste ochutnali už všechny možné druhy, houbovou kávu jste ale pravděpodobně ještě nepili. Její pořizovací cena je poměrně vysoká, nicméně jde údajně o velmi zajímavý zážitek.

Houby byly podle všeho do kávy používány už během druhé světové války například ve Finsku, uvádí Jíme to. Proč? Důvodem je nejen zajímavější chuť, ale také zdravotní přínosy takového nápoje.

Jak se vlastně houbová káva připravuje?

Mnoho lidí si představuje kávu, do které se jednoduše přimíchají houby. Není to ale tak jednoduché. Ve skutečnosti houby nejprve prochází procesem sušení a extrakce, která z nich vytáhne prospěšné látky.

Ty se potom míchají do mletých kávových zrn a z těch po zalití vzniká právě houbová káva. Tento nápoj je chuťově jemnější.

Co se týče zdravotních účinků, snižuje houbová káva stres, posiluje imunitní systém, pomáhá zlepšovat paměť, zvyšuje energii a uvolňuje bolavé svaly, uvádí Cleveland Clinic.

Pozor na vedlejší účinky

Houbová káva je poměrně drahá a například u nás se velmi těžko shání. Pokud by ji ale přesto někdo pil pravidelně, může se setkat s řadou negativních vedlejších účinků, píše Forbes.

Patří k nim bolesti hlavy, nespavost, závratě nebo třeba dehydratace. Kávu je tak vhodné pít spíše v menším množství a výjimečně. Rozhodně se nejedná o nápoj, který byste si měli dávat třikrát denně.

Podobně jako jiné kávové nápoje i ten houbový se dá navíc dochutit mlékem, skořicí či kakaem, píše Mashed.

Jde skutečně spíše o pití, které si vychutnáte a užijete, ale další si pak dáte ideálně až po několika dnech.

Zdroj: Mashed, NIH, Forbes, Cleveland Clinic, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články