Cibule není jen k jídlu. V domácnosti ji můžete využít na mnoho dalších věcí. A možná vás překvapí, že jednou z nich je i mytí oken. Ano, už naše babičky používaly v tomto případě cibulovou vodu. A my vám teď prozradíme, proč tomu tak je.
Existuje celá řada mycích přípravků, které slibují nepřekonatelný lesk a čistotu. Většina chytrých hospodyněk ale ví, že vytvořit si čistič na sklo můžete snadno i doma.
Začněte octem
Pokud chcete okno vyčistit tak, aby na něm nebyly žádné šmouhy, stačí vám smíchat vodu s octem a tou potom sklo vyleštit. V případě, že vám vadí octový zápach, využijte místo toho citron, který naopak domácnost krásně provoní.
Pro samotné leštění pak zvolte ideálně utěrku z mikrovlákna. Tou krouživými pohyby okno vyčistíte a nezůstane na něm jediná šmouha. Říkáte si, že máte v tomto případě vše hotovo? A co tedy ta zmiňovaná cibule?
Aby okna zůstala déle čistá
Cibule sama o sobě okna nevyčistí. Je potřeba nejprve mít skla umytá a teprve potom přijde na řadu tento trik. Do vlažné vody nakrájejte najemno cibuli a nechte ji zhruba půl hodiny odstát.
Potom do cibulové vody namočte utěrku z mikrovlákna a vyčištěné okno s ní několikrát přejeďte. Tím docílíte nejen toho, že se bude sklo ještě více lesknout, ale především toho, že vydrží déle čisté.
Cibule má v sobě látky, které odpuzují prach. Na skle se tak nebudou usazovat nečistoty. Obvykle už po 14 dnech od umytí oken vnímáte, že je sklo ušpiněné. S tímhle trikem ale poznáte rozdíl a užijete čistotu mnohem déle.
Zdroj: Step to Health, Pressreader, Apartment Therapy
Autor: Šárka Cvrkalová