Wrapy zvládnete lehce i bez mouky a vajec. Díky quinoe budou i zdravější

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Quinoa Tortilla Wraps
Zdroj: 3523studio / Shutterstock.com

Tortilly, na které potřebujete jen dvě ingredience a navíc jsou nabité rostlinnými bílkovinami a vlákninou, které vás udrží syté a plné energie? Tak to jsou quinoové wrapy.

Bude to vypadat, že je až moc vychvalujeme, ale kromě výše zmíněného se navíc jedná o jídlo vhodné pro vegany a je bezlepkové.

Chutné a zdravé díky quinoe

Quinoové wrapy jsou vyrobené pouze z vody, soli a quinoy, kterou někteří znají spíše jako merlík čilský.

Quinoa je jedním ze vzácných zdrojů kompletních veganských bílkovin. To znamená, že obsahuje všechny aminokyseliny, které ve veganské stravě vaše tělo potřebuje. Ovšem quinoa není prospěšná jen pro vegany. Má totiž řadu benefitů a je vhodná i pro „masový“ jídelníček.

Například obsahuje dvě flavonoidní rostlinné sloučeniny: kvercetin a kempferol. Obě mají protizánětlivé vlastnosti a působí v těle jako antioxidanty, což znamená, že pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Mnoho vlákniny a vitamínů

Dále obsahuje vysoké množství vlákniny, která by měla být součástí každého jídelníčku v co nejvyšší míře. Přibližně 185 g quinoy obsahuje 5,18 gramů vlákniny.

Pravidelná konzumace quinoy také může pomoci uspokojit potřeby hořčíku, draslíku, železa, vlákniny a kyseliny listové, která je důležitá zejména v těhotenství.

Dle některých studií má pak quinoa pozitivní vliv na snížení špatného cholesterolu, a tedy je dobrou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním.

Je tedy více než zřejmé, že tyto tortilly jsou mnohem lepší volbou než ostatní typy. A navíc je jejich příprava velmi jednoduchá.

Jak tortilly připravit?

Budete potřebovat 190 g quinoy, 2 hrnky vody a čtvrtku polévkové lžíce soli. Quinou vložte do jemného síta a propláchněte ji pod studenou vodou.

Nasypte ji do velké mísy s asi 2 šálky vody a nechte 2 hodiny louhovat. Poté znovu propláchněte, dejte do mixéru, osolte a mixujte, dokud nezískáte konzistenci těsta.

Těsto následně vlévejte na pánev jako palačinky a snažte se, aby tortilly byly co nejtenčí. Jakmile je střed zatuhlý a okraje se začnou zvedat, otočte tortillu pomocí gumové stěrky.

Následně si tortilly naplňte vším, co máte rádi a užívejte si zdravé a chutné jídlo, po kterém nebudete mít černé svědomí.

Zdroje: Cooking with Elo, The conscious plant kitchen, BBC Good Food, Healthline

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články