Japonský cheesecake je nadýchaný a méně sladký. Vyzkoušejte ho i vy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Japonsky cheesecake
Zdroj: Shutterstock

Klasický cheesecake pravděpodobně už ochutnala většina z vás. Jde o velmi oblíbený dezert, který si dnes můžete dát téměř v každé cukrárně a ani doma není na přípravu náročný. Už jste ale slyšeli o cheesecaku japonském? Od toho, který nejspíš znáte, se poměrně výrazně liší.

Japonský cheesecake je známý pro svou nadýchanost a jemnost. Doslova se rozplývá na jazyku a kombinuje v sobě vlastnosti vzdušného suflé a bohatého a krémového tvarohového dortu. I proto se mu někdy také říká suflé cheesecake.

Méně sladké, více nadýchané

Japonský cheesecake vytvořil v 60. letech cukrář Tomotaro Kuzuno. Ten v Německu při svých cestách ochutnal tamní tvarohový koláč, kterým se při své práci inspiroval, píše Simply Recipes.

Oproti klasickému cheesecaku jsou japonské dorty minimálně sladké a mnohem lehčí díky našlehaným bílkům, které se v samém závěru vkládají do těsta. Vyzkoušejte si doma dezert připravit i vy a poznáte rozdíl okamžitě.

Příprava japonského cheesecaku

Na přípravu dezertu budete potřebovat 4 vajíčka, 4 lžíce nesoleného másla, smetanový sýr, čtvrt šálku smetany na vaření, čtvrt šálku zakysané smetany, půl šálku cukru, špetku soli, šťávu z poloviny citronu, lžičku vanilkového extraktu a půl šálku mouky.

Máslo, sýr, obě smetany a půl šálku cukru smíchejte v misce zahřívané nad vodní lázní. Jakmile se sýr rozpustí a směs je hladká, přidejte citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Potom po jednom pomalu a opatrně zašlehejte do směsi žloutky.

Do těsta následně přisypte mouku. V druhé míse mezitím z bílků a čtvrt hrnku cukru vyšlehejte sníh. Ten potom velmi opatrně vmíchejte do těsta. Těsto pak nalijte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Formu dejte do pekáče s několika centimetry vody.

Cheesecake pečte v této vodní lázni na 180 °C zhruba hodinu. Po vyjmutí z trouby ho zaprašte moučkovým cukrem a zdobit ho můžete čerstvým ovocem a lístky máty.

Zdroj: Taste Atlas, Metropolis Japan, The Spruce Eats, Simply Recipes, Tasty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články