Luštěninám se kdysi říkalo maso chudých. Jsou plné bílkovin, a v mnohém proto skutečně masité pokrmy nahrazují. Zatímco dříve byly hlavním důvodem peníze, dnes je to mnohdy vegetariánské nebo veganské přesvědčení. Lidé, kteří maso nejedí, ho často čočkou či fazolemi nahrazují.
Čočková sekaná je jídlo, na kterém si pochutnají vegetariáni i vegani. To ovšem neznamená, že si ji nemohou dát i milovníci masa. Tenhle pokrm je vynikající a při jeho konzumaci vám vlastně ani maso chybět nebude. Vyzkoušejte si ho připravit doma i vy.
Zdravá čočka
Čočka je jídlo, které se dá připravit na mnoho způsobů. Je levným zdrojem bílkovin, má přirozeně nízký obsah tuku a kalorií, naopak ale obsahuje hodně vlákniny, sacharidů a dalších základních živin, píše WebMD.
Čočková sekaná je tak rozhodně pokrm nejen chutný a sytý, ale také zdravý. Na jeho přípravu budete potřebovat 3/4 šálku čočky, 2 hrnky zeleninového vývaru, 1 červenou cibuli, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, šálek ovesných vloček, 2 lžíce sójové omáčky, čerstvou petrželku, tymián, sůl a pepř.
Příprava čočkové sekané
Čočku propláchněte a poté ji přiveďte k varu v zeleninovém vývaru. Nechte ji na nízkém plamenu vařit asi 30 minut doměkka. Následně ji sceďte. Mrkev a cibuli si nakrájejte najemno a orestujte na pánvi společně s prolisovaným česnekem.
Poté dejte zeleninu do kuchyňského robota, přidejte čočku, ovesné vločky, sójovou omáčku, nasekanou petržel a koření. Celou směs pak jemně promixujte tak, aby vzniklo lepivé těsto, nikoli však kaše. Chcete docílit směsi, ve které stále budou kousky zeleniny.
Z té potom vytvarujte bochník, který dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Sekaná se peče asi 30 až 35 minut. Pokrm podávejte ideálně ještě teplý, dá se ale konzumovat i studený. Hodí se k němu brambory nebo chléb.
Zdroj: Kathy’s Vegan Kitchen, Vibrant Plate, Skinny Ms., OnlyU, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová