Grenadýrský pochod je jídlo, které kombinuje brambory s těstovinami. Možná se to na první dojem může zdát divné, jakmile ale ochutnáte, pochopíte, že i tyto dvě suroviny společně mohou vytvořit dokonalý pokrm. Ten je navíc velmi snadný na přípravu.
Někdy se mu říká také grenadýrský marš. Svůj název jídlo dostalo podle vojáků, kteří ho nejčastěji konzumovali. A to proto, že bylo jednoduché na přípravu, levné a velmi dobře zasytilo.
Grenadýr byl původně pěšák, jehož úkolem bylo házet po nepříteli ruční granáty.
Zmínky o těchto vojácích pocházejí už z 60. let 17. století. Grenadýři se proslavili původně ve Francii, později se o nich poměrně často hovořilo právě také v rakouské armádě.
Brambory s těstovinami
Na přípravu grenadýrského pochodu budete potřebovat 1 kilogram brambor, 400 gramů těstovin, 3 cibule, sádlo, sůl, pepř a sladkou papriku. V původním receptu se nepoužívá maso, protože bylo příliš finančně nákladné.
Dnes se ale samozřejmě pokrm různě upravuje. Pokud si ho tak chcete vychutnat například s kouskem uzeného, jednoduše si ho do jídla přidejte.
A nebo si ho vychutnejte v jeho původní podobě a vyzkoušejte, čím se před lety živili rakouští vojáci.
Příprava pokrmu
Brambory pokrájejte na kostičky a dejte je vařit. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím si připravte cibuli, popřípadě také slaninu.
Na pánvi rozpusťte trochu sádla a cibuli na něm nechte zezlátnout. Pokud budete dělat jídlo s masem, přidejte na cibuli pokrájenou slaninu a vše společně opečte. Pak směs zaprašte sladkou paprikou a podlijte dvěma lžícemi vody.
Těstoviny a brambory poté přisypte do pánve, ve které vše společně promíchejte a opečte. Některé verze receptu radí přendat jídlo do pekáče a zapéct v troubě, v jiných se hovoří pouze o opékání na pánvi.
Jídlo se následně podává s kyselou okurkou nebo nakládanými cibulkami.
Zdroj: Spoon University, Český rozhlas Vysočina, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová