Říká se mu připálený cheesecake, svou texturou i chutí se tomu klasickému velmi podobá. Pochází ze Španělska, kde jde o jeden z nejoblíbenějších dezertů. A to i proto, že je během hodiny hotový a na jeho přípravu vám postačí jen pár ingrediencí.
Možná si říkáte, kdo by schválně připaloval dezert. Odpovědí je karamelizovaný vršek na krémovém tvarohovém koláči. Pokud máte strach z pečení klasického cheesecaku, u kterého můžete mnoho věcí pokazit, ten připálený je možná něčím, u čeho můžete začít.
San Sebastian cheesecake
Připálený cheesecake pochází španělského Baskicka. V některých místech se mu říká také San Sebastian cheesecake, uvádí Spatula Desserts. Jídlo je ve Španělsku proslulé svou krémovou, ale jen lehce nasládlou chutí, kterou doplňuje právě karamelizovaný vršek.
Na přípravu dezertu budete potřebovat 600 gramů mascarpone, 200 gramů cukru, 4 vajíčka, 300 gramů smetany a 30 gramů mouky. Jen z těchto pěti ingrediencí vytvoříte lahodný koláč, a to navíc za necelou hodinu.
Rychlý a chutný
Začněte tím, že si kruhovou formu vyložíte pečicím papírem. V misce smíchejte krémový sýr pokojové teploty s cukrem, pak do něj pomalu zašlehávejte jedno vajíčko po druhém. Poté snižte rychlost míchání a přidejte smetanu.
Na závěr do těsta opatrně vmíchejte mouku. Pak celou směsí naplňte kulatou formu a dejte koláč péct do trouby předehřáté na 200 °C. Péct se bude cheesecake asi 50 minut. Po vytažení by měl být dort nafouknutý, vršek bude karamelizovaný.
Cheesecake poté nechte vychladnout a podávat ho můžete s ovocem, lístky máty a se šlehačkou. Hodí se jako zákusek k odpolední kávě, vynikající je ale také jako sladká snídaně na druhý den.
Zdroj: Cook Morphosis, America Test Kitchen, Master Class, Spatula Desserts
Autor: Šárka Cvrkalová