Říká se jim preclíkové bulky, někdy také preclíkový chléb. Jsou ideální pro přípravu hamburgerů, protože jsou nadýchané, mají dokonalý tvar a představují přesně ten typ pečiva, který chcete naplnit masem a sýrem. Upečte si je doma i vy a připravte si potom ten nejlepší domácí burger, jaký jste kdy jedli.
Preclíkový chléb můžete naplnit masem a zeleninou, samozřejmě si ho ale můžete dát také nasladko, přikusovat ho k pečenému masu, nebo si na něm těsně po upečení pochutnat jen tak samotném. Uvidíte, že jakmile se poprvé zakousnete, budete chtít tohle pečivo doma připravovat každý týden.
Nadýchaná bulka
Na přípravu preclíkových bulek budete potřebovat půl šálku jedlé sody, 1 a půl šálku vlažné vody, balíček sušeného droždí, lžičku krystalového cukru, 3 šálky mouky, špetku soli, máslo a olej.
Droždí smíchejte s vodou a lžičkou cukru. Nechte deset minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo, vmíchejte do něj mléko a přidejte trochu soli.
Směs potom spojte s kváskem a přidejte mouku. Vše dejte do mixéru s hnětacím hákem a vypracujte tužší těsto. To dejte do mísy pod utěrku na teplejší místo kynout zhruba na hodinu.
V koupeli z jedlé sody
Než těsto vykyne, rozehřejte si troubu na 180 °C. V hrnci na plotně ohřejte vodu, do které po troškách přidávejte jedlou sodu. Z vykynutého těsta udělejte dvě nebo více bulek (záleží, jak velké je chcete).
Každou bulku hoďte na minutu do vařící vody s jedlou sodou. Ihned po vytažení je pak posypte hrubou mořskou solí, nožem do nich vytvořte tvar písmene X a dejte je péct zhruba na 25 minut.
Jakmile bochníky vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem. To vám zaručí měkkou kůrku. Bulky budou nadýchané a jemné, pochutnáte si na nich, ať už si je nakonec naservírujete s čímkoli.
Zdroj: Joy Food Sunshine, Bake it with Love
Autor: Šárka Cvrkalová