Jednoduché domácí panini: Nešiďte se rohlíkem a zapečte si pravou italskou bagetku

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Panini
Zdroj: Shutterstock

Panini je italský výraz pro sendvič, který se připravuje z jiného než toustového chleba. Obvykle se jedná o podlouhlou bagetku, která zpravidla bývá naplněná mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Verzí je ale samozřejmě více.

Panini si můžete velmi snadno připravit i doma. Někdo by si v obchodě koupil rohlík a ten by naplnil různými surovinami, což je samozřejmě jedna možnost.

Tou druhou je si pečivo na panini připravit doma a udělat si tak jídlo přesně tak, jak má vypadat.

Jednoduchá panini bagetka

Na přípravu panini bagety budete potřebovat půl kostky droždí, 50 gramů mouky a 140 mililitrů mléka. Z těchto surovin necháte vzejít kvásek, do kterého dále přidáte 500 gramů mouky, sůl, lžičku olivového oleje a 300 mililitrů vody.

Těsto necháte na teplejším místě odpočívat. Po hodině kynutí ho přendáte na pomoučněný vál a vytvoříte z něj bagetky. Ty ještě 10 minut necháte kynout a následně je pečete v troubě na 180 °C zhruba 45 minut.

Jak má vypadat správné panini?

Italové panini plní mozzarellou, bazalkou a rajčaty, někdy přidávají i šunku. Používají nejčastěji hořčicovo-medovou omáčku. Po naplnění bagetky ji ještě zapečou na grilu, aby na ní vzniklo typické mřížkování.

V Praze se v některých pekařstvích dají sehnat panini s kečupovým základem s česnekem, ke kterému se přidává šunka a slanina. Nejedná se sice o tradiční panini, je ale jen na vás, čím přesně si náplň jídla nahradíte.

V tradiční verzi je to mozzarella s rajčaty, pokud ale máte rádi trhané maso nebo česnekové pomazánky, udělejte si panini podle svého gusta. Do zapečené bagetky se skvěle hodí i hermelín nebo například listový špenát.

Zdroj: Spices and Flawors, Be my Recipe, Keeping the Peas

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články