Patříte k milovníkům dezertů, ale nebaví vás pečení? Máme pro vás jednoduché řešení. Existuje celá řada nepečených dortů, které jsou rychle připravené, jsou chutné a zaženou vaši touhu po sladkém. A patří k nim i tenhle koláč z ovoce a řeckého jogurtu.
Koláč je chutný, zdravý a můžete ho podávat jak rodině, tak i vzácnějším hostům. Neurazí v podstatě nikoho a skvěle se hodí jak k snídani, tak třeba po obědě k šálku kávy.
Kombinace jogurtu a ovoce
Tenhle nepečený dort kombinuje jednoduché chutě. Na jeho přípravě není nic složitého a potřebujete vlastně jen základní suroviny, z nichž možná většinu máte běžně doma.
Navíc při jeho tvorbě zpracujete ovoce, které se vám možná v poslední době na zahrádce hromadí. Použít můžete borůvky, ostružiny, maliny i jahody.
Kromě ovoce budete na přípravu dortu potřebovat půl hrnku drcených grahamových sušenek, 50 gramů másla, 5 lžic mléka, šálek smetany, 2 šálky řeckého jogurtu a moučkový cukr.
Jednoduchý koláč
Nejprve smíchejte drcené grahamové sušenky s máslem. Vezměte si kulatou formu a směs do ní natlačte tak, aby vám vznikl korpus. Dejte ho na chvíli ztuhnout do ledničky.
Následně smíchejte řecký jogurt s cukrem, mlékem a smetanou. Vyndejte korpus z lednice a potřete ho vrstvou jogurtu. Na ten pak naskládejte ovoce. Jahody pokrájejte na plátky, maliny a ostružiny na půlky, borůvky použijte klidně celé.
Vrstvu ovoce přetřete další vrstvou jogurtu a pokračujte, dokud vám zbývají suroviny. Horní vrstvu dortu bude tvořit ovoce. Dort dozdobte například lístky máty a dejte ho ztuhnout do lednice. Podávat se může samotný nebo se šlehačkou.
Zdroj: Bake to the Tooths, An Italian in my Kitchen
Autor: Šárka Cvrkalová