Když se řekne bramborový salát, většina lidí si představí nakrájené brambory smíchané se zeleninou a majonézou. Korejský bramborový salát se tomu našemu sice mírně podobá, v mnoha ohledech je ale jiný. A připomíná spíše bramborovou kaši se zeleninou a ovocem.
Ano, kromě zeleniny se do bramborového salátu v tomto případě přidává i ovoce. Pokrm je proto známý svou nasládlou chutí, a od našeho salátu se tedy v mnohém liší.
Sladký a křupavý
Na korejský bramborový salát, který můžete jinak znát také pod názvem gamja salad, budete potřebovat brambory, vajíčko, okurku, mrkev, majonézu, jablka, cukr, citron, ocet, cibuli a rozinky nebo sušené brusinky.
Brambory ve slupce uvařte, potom je nechte vychladnout a oloupejte. Místo klasického krájení je rozmačkejte na kaši s kousky. Vajíčko uvařte a pokrájejte do brambor, přidejte na malé kousky nakrájenou cibuli, jablka a mrkev, okurky pokrájejte na větší kusy, aby v salátu krásně křupaly.
Skvělý ke grilovanému masu
Do salátu nakonec přimíchejte majonézu, trochu octu, podle chuti ho doslaďte a přidejte rozinky či brusinky. Někteří lidé do něj dávají i sušené švestky či podle chuti jiné sušené ovoce.
Salát má nasládlou chuť, díky větším kouskům okurek a pokrájeným jablkům je ale zároveň křupavý a svěží. I proto se hodí dokonale například ke grilovanému masu.
Právě k tomu se v korejských restauracích nejčastěji podává. Vychutnat si ho můžete s jídly jako galbi, což jsou vlastně grilovaná žebírka.
Nebo se hodí k jídlu s názvem bulgogi, které se překládá jako ohnivé maso. Jde o marinované hovězí plátky, jejichž ostrou chuť nasládlým salátem příjemně zjemníte a dopřejete chuťovým pohárkům dokonalý požitek.
Zdroj: Kimchimari, Korean Bapsang, Bon Appetit
Autor: Šárka Cvrkalová