Trhané maso se dá využít do mnoha receptů. Můžete ho zabalit do tortilly, naplnit jím hamburgery, připravit si omáčku nebo ho podávat s pečenými brambory. Dá se také zavařit do sklenic, aby bylo vždy po ruce. Důležité ale je vědět, jak ho správně připravit.
Příprava trhaného masa vlastně není nijak složitá. Vždy potrvá delší dobu, protože maso potřebuje čas, aby se v troubě začalo téměř rozpadat. Jinak ale s dodržením následujících pravidel vždy připravíte ideální pokrm, se kterým pak můžete nakládat dle své libosti.
Výběr masa
Nejčastěji se trhané maso dělá vepřové. V takovém případě je nejvhodnějším kouskem krkovice. Není ale problém připravit trhané maso také kuřecí ze stehen, nebo hovězí zadní.
Vždy je potřeba, aby se jednalo o tučnější kousek. Tuk je totiž nositelem nejen chuti, ale také šťavnatosti a jemnosti.
Štědré dochucení
Pokud máte větší kus hovězího nebo vepřového masa, před jakoukoli další manipulací ho můžete svázat provázkem. To vám zajistí ještě větší šťavnatost. Následně ho potřete olivovým olejem a štědře ho obalte ve vámi zvoleném koření.
Může jít o sušený česnekový nebo cibulový prášek, grilovací koření, papriku, italské bylinky, jednoduše to, co máte rádi. Maso pak nechte naložené ideálně přes noc, minimálně však 2 hodiny.
Pomalé pečení
Důležité je, abyste maso pekli pomalu, na malý výkon. Pokud ho dáte na 150 °C do trouby večer, s klidem se může péct celou noc. Kuřecí bude samozřejmě hotové rychleji než vepřové a hovězí.
Maso se peče vždy pod pokličkou. Když do něj strčíte na konci procesu vidličkou, mělo by se rozpadat a krájet by mělo jít téměř i lžící. V takovém případě ho roztrhejte, promíchejte se šťávou, kterou pustilo a máte hotovo.
Je na vás, zda potom využijete maso do hamburgerů, naplníte jím zavařovací sklenice, nebo si k němu uděláte pečené brambory či bramborovou kaši a rovnou ho zkonzumujete. V žádném z případů nemůžete udělat chybu.
Zdroj: The Food Charlatan, BBC Good Food, Delish
Autor: Šárka Cvrkalová