Dip z pivního sýra má mnohem širší využití než by se mohlo zdát. Jeho příprava zabere jen pár minut a použít ho můžete jako součást předkrmu nebo k mlsání při sledování vašeho oblíbeného filmu.
Pivní sýr můžete podávat klasicky jako dip nebo chlazený jako pomazánku. Použít jej můžete také jako polevu na vařenou zeleninu, omáčku na těstoviny, nebo jej můžete dokonce zředit kuřecím nebo zeleninovým vývarem a podávat jako polévku.
Ingredience
Na dip z pivního sýru podle webu Once Upon on Chef budete potřebovat 4 lžíce másla, ¼ hrnku hladké mouky, 1 hrnek světlého piva, 1½ hrnku 12% smetany, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžičku worcesterové omáčky, ¼ lžičky česnekového prášku, špetku soli, ¼ lžičky kajenského pepře, 1 hrnek strouhaného sýra cheddar, 1 hrnek strouhaného sýra Gruyère (nebo můžete zvolit druh krémového sýru) a 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky.
Postup
Máslo rozpusťte ve středně velkém hrnci na mírném plameni. Přidejte mouku a metličkou šlehejte, dokud se mouka zcela nevstřebá. Za stálého šlehání pokračujte ve vaření po dobu 1 minuty a poté, stále za šlehání, přilévejte pivo a smetanu.
Zašlehejte hořčici, worcesterovou omáčku, česnekový prášek, sůl a kajenský pepř. Směs za stálého šlehání přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na minimum a za častého šlehání vařte, dokud nezhoustne natolik, aby držela na lžíci, asi 3 minuty.
Na mírném ohni přidávejte po hrstkách nastrouhané sýry a mezi jednotlivými přidáními šlehejte, dokud se úplně nerozpustí, teprve poté přidávejte další. V případě potřeby přidejte koření. Přendejte dip do servírovací misky a posypte čerstvou pažitkou. Ihned podávejte.
Zbytky pivního sýra lze přikrýt a uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě. Před podáváním ho za častého šlehání ohřejte na sporáku na středním plameni, dokud se neprohřeje.
Zdroj: Once upon on chef, Spend with pennies, Baking a moment
Autor: Dominika Jandorová