Z dětství si většina z nás zmrzlinový dort pamatuje velmi dobře. Viennetta byla dříve oblíbenou sladkostí, která se sice prodává i dnes, už se ale tak velké oblibě netěší. Přesto, pokud na ni máte chuť, připravte si ji snadno doma a potěšte s ní celou rodinu.
Kombinuje chuť smetany, šlehačky a čokolády. Jde o kalorickou bombu, kterou si ale jednou za čas člověk v létě jednoduše zaslouží. Zavzpomínejte si na dětství a udělejte si tuhle dobrotu podle následujícího receptu doma i vy.
Co budete potřebovat
Na přípravu zmrzlinového dortu budete potřebovat smetanu ke šlehání, hořkou čokoládu, plnotučné mléko, vajíčka, kukuřičný škrob, vanilkový lusk, cukr krupici a vlašské ořechy.
Formu si nejprve vyložte potravinářskou fólií. Pokud máte formu silikonovou, nebude to třeba. Z plnotučného mléka, cukru, žloutků, kukuřičného škrobu a části vanilky si připravte cukrářský krém.
Opatrná kombinace surovin
Studenou smetanu našlehejte do husté pěny a dejte ji vychladit do lednice. V hrnci mezitím připravte ze studené vody a krupicového cukru italskou meringu. To znamená, že vám po společném provaření surovin vznikne velmi sladký sirup.
Ten nalijete do našlehaných bílků, které jste si mezitím připravili. Vznikne vám lesklá a hustá hmota. S tou velmi opatrně promíchejte cukrářský krém.
Následně do směsi přimíchejte také vychladlou smetanu. Nadýchaným krémem naplňte formu zhruba do poloviny. Pak ho přelijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a přidejte na ni další vrstvu krému.
V tuto chvíli dejte dort do ledničky alespoň na dvě hodiny, aby se stabilizoval. Poté ho posypte čokoládovými hoblinami a nasekanými ořechy a následně dejte na 6 hodin do mrazáku. Pak už vám nic nebrání v jeho konzumaci.
Zdroj: Confession of a Baking Queen, Passion for Savings
Autor: Šárka Cvrkalová