V lese nekoukejte jen po houbách. Nasbírejte si léčivý šťavel kyselý a naučte se ho zpracovat v jídle

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Stavel kysely
Zdroj: Shutterstock

Houbařská sezóna začíná letos kvůli počasí o něco později, brzy se ale hřibům začne dařit. A nejen jim. V lese při svých procházkách můžete narazit na mnoho zajímavých rostlin a jednou z nich je i šťavel kyselý, který je jinak známý také jako lesní jetel.

Někteří lidé ani netuší, že je jedlý. Jiní znají jeho nakyslou a osvěžující chuť velmi dobře a dávají si ho při odpočinku jako svačinku. Šťavel je ve skutečnosti velmi zdravý a vyplatí se ho jíst nejen během houbaření, ale nasbírat si ho také do zásoby domů.

Léčí menší problémy i závažné nemoci

Šťavel kyselý kvete během jara a léta. Léčivé jsou ale nejen jeho květy, ze kterých se dá dělat sirup a čaj, ale také listy. Až vyrazíte na houby, sesbírejte si tohoto lesního jetelu zásobu a mějte ho doma sušený, nebo z něj rovnou připravte nějaký nápoj.

Rostlina pomáhá s trávicími problémy. Uvolňuje střeva a má vliv na regulaci rytmu celého ústrojí. Kromě toho také odstraňuje pálení žáhy, píše web Speciality Produce. Čaj z ní je skvělou prevencí pro ty, kteří na něj dlouhodobě trpí.

Mimo to má ale šťavel pozitivní vliv i na další věci. Podle serveru Bylinky pro všechny se už v minulosti používal jako prevence proti rakovině, nebo dokonce jako lék na Parkinsonovu chorobu.

Šťavel je vhodný i při kožních problémech. Vylisovanou šťávou z něj potírejte postižená místa a do pár dní by se měly komplikace zmírnit.

Do salátů i jako ozdoba jídel

Šťavel se dá zpracovat do sirupů a čajů, vhodný je ale také čerstvý jako součást letních salátů. Jen to s ním nesmíte přehnat, je totiž hodně kyselý, používejte ho tak například spíše místo citronové zálivky.

V neposlední řadě můžete čerstvými lístky salátu zdobit některá jídla. Patří k nim rizoto, šunkofleky, ale třeba i plátek masa s bramborovou kaší. Využití má tato rostlina jednoduše spoustu.

Zdroj: Speciality Produce, Foragers Folly, WebMD, Bylinky pro všechny

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články